Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов покани египетски компании

...
Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов покани египетски компании
Коментари Харесай

Страната ни е готова да окаже подкрепа на египетски фирми, които желаят да инвестират у нас

Министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов предложения египетски компании да влагат в България . Това стана по време на присъединяване му в първото съвещание на Съвместната комисия за съдействие България-Египет , чиято цел е координиране на политически насоки на българо-египетските връзки и следене на осъществяването на споразуменията и стратегиите за съдействие

Първото съвещание на Комисията се организира в Египет и се ръководи от министрите на външните работи на двете страни – Мария Габриел и Самех Шукри .

„ Вярвам, че от ден на ден египетски компании ще се възползват от преимуществата на България като дестинация за бизнес и вложения “ , сподели министър Богданов пред форума.

Той разгласи, че страната ни е подготвена да окаже поддръжка на египетски компании, които желаят да влагат в България в браншове , осигуряващи висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система . Богданов разкри опциите на индустриалните терени в страната, където има построена съвременна инфраструктура за позициониране на индустриални мощности.

Визитата цели задълбочаване на търговско-икономическите връзки и вложенията в региона на енергетиката, превоза, защитата, нововъведенията, туризма и други. Египет е най-големият външнотърговски сътрудник на страната ни от района на Близкия изток и Африка. За последните 11 месеца на 2023 година е реализиран общ стокообмен в размер на 1028.52 млн. щ. д., включително 682.90 млн. щ. д. експорт от България и 2345.62 млн. щ. д. импорт от Египет .

През 2022 година стокообменът сред двете страни е на стойност 828.34 млн. щ. д. , отчитайки растеж от 38.75% . За 2022 година износът от България доближава 567.90 млн. щ. д. , а вносът от Египет е на стойност 260.44 млн. щ. д.

В рамките на първото съвещание на Съвместната комисия за съдействие България-Египет бяха подписани значими двустранни съглашения в региона на защитата, енергетиката и други .

В българската делегация в Египет участваха още министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, министърът на енергетиката Румен Радев и заместник-министърът на стопанската система Николай Павлов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР