Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов проведе среща с български производители
Коментари Харесай

Стартираме родно производство на маски, очила и шлемове

 Министърът на стопанската система Емил Караниколов организира среща с български производители и учени, на която бяха показани мостри на маски, защитни шлемове и очила, на които започва произвеждане.

На срещата стана ясно, че към този момент са тествани филтри с деен въглен от костилки на кайсия, които не пропущат вируси с величина сходна на коронавирусите. Филтърът може да се употребява за маски за приложимост неведнъж, като се стерилизира под пара, с цел да бъде употребен още веднъж. Това споделиха учените проф. Стоян Шишков и проф. доктор инж. Павлинка Долашка, създали новото защитно средство и демонстрираха готовите маски.

Има подготвеност да се създават по 30 - 40 хиляди от тези маски дневно, стана ясно по време на срещата. Те са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийския университет. Тестовете са потвърдили, че се следят 50 часа, през които вирусът не може да минава през маската.

Министър Караниколов посочи готовността на българските учени и производители със съдействието на страната да стартират производството на тези защитни материали.

По рано денем след среща в Министерството на стопанската система стана ясно, че стартира и произвеждане на български шлемове и очила. Поне 5 компании стартират произвеждане, чийто потенциал може да надскочи 3000 шлема дневно. За защитните очила се създава технология, която да бъде подготвена до седмица и ще бъде вкарана в произвеждане в компании от автомобилния клъстер. Предвижда се количествата да бъдат, освен за зареждане на българския пазар, само че и за компании от цяла Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР