Министърът на финансите Владислав Горанов за втори път тази година

...
Министърът на финансите Владислав Горанов за втори път тази година
Коментари Харесай

Горанов пак опитва да намали плащанията в брой на 5000 лв.

Министърът на финансите Владислав Горанов за повторно тази година пробва да понижи заплащанията в брой от 10 хиляди на 5 хиляди лева Такава смяна в закона през днешния ден утвърди Министерският съвет.

През лятото депутатите отхвърлиха същото предложение, импортирано тогава от депутати от ГЕРБ и оставиха таванът на заплащанията да е 10 хиляди лева
В претекстовете в този момент държавното управление е записало, че цели понижаване на сивата стопанска система. Такава била и практиката в другите страни - членки на Европейски Съюз, където прагът за заплащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро.

Предлага се ограничаването да се ползва и в случаите на заплащания в задгранична валута, когато левоватаим равноценност е равна на или надвишава 5000 лева по курса на Българска народна банка в деня на заплащането.

Предлаганият текст е част от промени в няколко данъчни закона.

Отстъпката от 5% за подалите данъчна декларация по електронен път да отпадне, плануват измененията. Причината е, че все по-голям брой хора го вършат, а и в бюджета следващата година ще влязат с 1.2 млн. лева повече.
Наргилетата се включват в обсега на Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) с допълнение към определението за тютюневи произведения. Ще бъде неразрешено да се разгласяват електронни разгласи за продажба на акцизни артикули без бандерол или в случай че акцизът не е заплатен. Пощите и куриерските служби ще изискват от изпращачите на акцизни артикули или боклуци от тютюн да заявяват, че са внесли дължимото на страната.
Данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по Данък добавена стойност в 7-дневен период от датата, на която чакат да доближат облагаем оборот от 50 000 лева Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, тъй като в този момент, изключително в сезонни обекти, има опити за отбягване на регистрация по Данък добавена стойност. Предлага се и анулация на наредбата, с която се изисква поръчителство при съществуване на неуредени отговорности, с оглед регистрация по закона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР