Министърът на финансите на Словакия може да подаде оставка в

...
Министърът на финансите на Словакия може да подаде оставка в
Коментари Харесай

Правителствена криза в Словакия

Министърът на финансите на Словакия може да подаде оставка в отговор на настояванията на младшия сътрудник в ръководещата коалиция, в случай че ограниченията, препоръчани от главната ръководеща партия за облекчение на инфлационната тежест, получат утвърждение, съобщи министър-председателят Едуард Хегер.

Хегер търси съглашение в последния миг, с цел да избави държавното управление си, което е обхванато от скандал от началото на юли, когато демократичната партия SaS прикани за отстраняването на финансовия министър Игор Матович, заплашвайки да напусне обединението, в случай че той не напусне до края на август.

" Излязохме с предложение за напълно съответни ограничения в помощ на хората..., което представяме по-специално на SaS ", съобщи Хегер на конференция.

" Представяме ги, тъй като се нуждаем от солидна коалиция, би трябвало да бъдат утвърдени от държавното управление и Народното събрание.

" И в случай че тези ограничения бъдат утвърдени, Игор Матович ще одобри предизвикването на (лидера на SaS) Ричард Сулик и ще напусне поста си. "

Разривът идва в сложен миг за Словакия, която ускорява поддръжката си за отбраната на прилежаща Украйна от съветската инвазия и се оправя с европейската енергийна рецесия, провокирана от опасенията за доставките на съветски газ, заяви " Ройтерс ".

Излизането на SaS от обединението ще коства на държавното управление болшинството му, само че е малко евентуално да докара до разпад или предварителни избори заради съображенията за време, нужни за привикване на нов избор.

Сулик, който е министър на стопанската система, постоянно е влизал в спор с Матович, който е водач на ръководещата партия ОЛАНО и беше министър-председател, преди да замени работата си с Хегер, с цел да потуши по-ранна съдружна свада.

През юни Матович се опря на депутати от крайнодясна опозиционна партия, с цел да прокара законопроект, целящ да подкрепи хората, наранени от високите цени на силата и растящата инфлация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР