Министърът на финансите Асен Василев заяви, че 9% ДДС за

...
Министърът на финансите Асен Василев заяви, че 9% ДДС за
Коментари Харесай

Алибегов погна Асен Василев: Предложението му показва крайно непознаване на бранша!

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че 9% Данък добавена стойност за ресторантьорите ще остане, единствено в случай че се изсветли браншът. Финансовото ведомство предлага да се вкарат ПОС терминали наложително във всички заведения с две, три, четири и пет звезди. 

" Предложението на министъра на финансите демонстрира извънредно непознаване на сектора хотелиерство и ресторантьорство. ПОС терминали имаме от години, в последните 5 година може би единствено в дребните обитаеми места под 5 000 души няма ПОС терминали. В хотели не знам да няма, за къщи за посетители се заплаща и онлайн. Не сме го въвели за Национална агенция за приходите, а за туристите и да им е по-лесно заплащането на клиентите ", разяснява ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той акцентира, че през 2019 година 45% от заплащанията са били с карти на база оборот на месеца. Сега това са 25%, не тъй като браншът не желае, а тъй като клиентите заплащат кеш. 

" Много предложения от МФ, знания нулеви. Относно концепцията да се вдигне минималния застрахователен предел - ние 2020 година, когато ни смъкнаха Данък добавена стойност ставката, го направихме. Тогава беше 620 лева, ние го направихме 800 лева, 3 година ние плащаме този висок застрахователен предел. Никой финансов министър не сподели " тези хора изсветлиха бизнеса като подвигнаха прага ". Сега се предлага същото и се назовава оскъпяване ", сподели Алибетов.

Пред Bulgaria ON AIR той уточни, че откогато Асен Василев има общо с Министерството на финансите не е имало среща на сектора с него. Покана за такава е имало 3-4 дни преди вота, като в отговор хотелиери и ресторантьори са поискали тя да бъде изместена след балотажа, с цел да не се политизира тематиката.

" Не схващат от спецификата в нашия отрасъл, всичко щеше да отпадне, тъй като щеше да се разбере, че няма смисъл от него. Сигурно има 5 ресторанта 3-4-5 звезди. Една част от огромните заведения от години заплащат по банков път. 75% от оборота е кеш, в този момент би трябвало да го взема и да отида в банката. Пак са преброяване, вноски, доходи, има 3 такси, с цел да стигнат парите до вашата сметка. Разбирам банковото лоби, че натискат още повече да се усилят техните облаги за сметка на бизнеса, само че няма да се съгласим ", безапелационен беше Алибегов.

Той не вижда причина да не бъде непокътната 9% Данък добавена стойност ставката за сектора. Изпратени са разбори до партиите, които не поддържат нарастването на 20% - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". В тях написа, че в годините с ниска ставка са импортирани повече налози от годините с 20% Данък добавена стойност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР