Министърът на енергетиката увери народните представители от трибуната в парламента,

...
Министърът на енергетиката увери народните представители от трибуната в парламента,
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: AP1000 е надеждна, сигурна и добра технология за АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на енергетиката увери народните представители от трибуната в Народното събрание, че нуклеарната технология AP1000, която ще ни бъде предоставена от американската компания „ Уестингхаус “, е надеждна, сигурна и извънредно добра за потребностите на АЕЦ „ Козлодуй “, както във връзка с еластичност, по този начин и във връзка с метод на работа.

Ресорният министър напомни, че с решение на Министерски съвет от 25 октомври м.г. е получил кардинално единодушие да предприеме дейности за построяването на VII блок на АЕЦ „ Козлодуй “ с технологията AP1000. Радев акцентира сериозните обичаи, които има американската компания при построяването на нуклеарни технологии.

По отношение на самите строители министърът разясни, че в състезанието са били позволени такива участници, които да могат да интегрират строителната си активност по отношение на системата AP1000.

До 2 февруари е бил деклариран интерес от петима участници. Документите им бяха прегледани от работна група, основана от АЕЦ „ Козлодуй-Нови мощности “. На базата на съвещание и на предложение на Българския енергиен холдинг, взехме решението да не се продължава единствено с една компания. Оттам-нататък процедурата следва да продължи с договаряния и правенето на механически и финансови оферти. В последна сметка този строител би трябвало да продължи с договаряния и с доставчика на нуклеарния остров, с цел да може след една година да стигнем до дефинитивно капиталово решение, изясни министър Радев.

Той означи, че всяка една от фирмите се употребява с висока интернационална известност и има качествата и опциите да осъществя подобен план.

Всяка една от кандидатурите е качествена, няма да сбъркате която и компания да изберете, обърна се към депутатите министърът на енергетиката.

Той обаче предизвести, че планът може да се срине доста елементарно, в случай че започва погрешно. Министър Радев подсети също по този начин, че не трябва да се губи темпото на работа, с цел да може да се случи качествено този енергиен за страната ни план.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР