Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че изграждането на интерконектора

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че изграждането на интерконектора
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната си сигурност

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че построяването на интерконектора Гърция-България е измежду най-важните цели за българската енергетика. По думите ѝ интерконекторът има основна роля за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ освен за нашата страна, а и за целия район на Югоизточна Европа.

По време на срещата си с посланика на Съединени американски щати в България Ерик Рубин Петкова съобщи и че съгласно авансово начертаните темпове строителството на плана би трябвало да стартира през 2018 година, а действителната употреба - през 2020 година.

Енергийният министър изясни, че тази есен ще започва публичната поръчка за избор на реализатор на строителните действия. Паралелно с това ще бъде разгласен и нов пазарен тест за неразпределения потенциал на газопровода.

 Борисов ускорява двустранното партньорство със Съединени американски щати
Борисов ускорява двустранното партньорство със Съединени американски щати

Обсъжда и Западните Балкани с щатски топ посланик

Петкова разяснява с Рубин и бъдещата работа на топлоелектрическите централи от комплекса " Марица изток ". Тя посланика на Съединени американски щати у нас за опцията да бъде поискана дерогация от новите правила на Европейски Съюз по отношение на нездравословните излъчвания във въздуха. За да се случи това обаче, всяка апаратура би трябвало да кандидатства самостоятелно и да потвърди, че разноските, които ще би трябвало да направи за осъществяване на новите екологични правила, неведнъж надвишават изгодите за околната среда.

 Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове съгласно екоминистъра
Може да отложим европейски еконорми за ТЕЦ-ове съгласно екоминистъра

Българската енергетика няма да оцелее без огромните горивни съоръжения

Петкова уточни и че в Министерството на енергетиката ще бъде основано особено координационно звено, което да поддържа непрекъсната връзка с топлоелектрическите централи, браншови организации, синдикати и специалисти за сполучливо решение на въпроса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР