Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното

...
Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Предлагаме ядреното оборудване за АЕЦ Белене да бъде продадено на Украйна

Министърът на енергетиката Румен Радев да получи мандат от Народното събрание да договаря с Украйна за продажба на съветското нуклеарно съоръжение, предопределено за АЕЦ " Белене ". За това предложение заяви националният депутатът от “Продължаваме промяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев в своя фейсбук профил.

Изричното условие при възможна продажба е цената да не бъде по-ниска от 1.2 милиарда лв., колкото е коствало оборудването при закупуването му.

“АЕЦ “Белене ” е корупционен план, който ни е ощетил с милиарди и дълги години е употребен от съветското нуклеарно лоби в България. Бруталната експанзия на Русия в Украйна постави завършек на този така и така безразсъден план ”, написа Мирчев.

Представителят на “Да, България ” прецизира, че заради характерната геополитическа конюнктура Украйна е единствената страна, която би могла да купи трансформиралото се в излишно за България съоръжение. От друга страна само София може да обезпечи на Киев нужното нуклеарно съоръжение за най-новата украинска атомна централа. 

“Ако министърът на енергетиката реализира добра договорка и успее да продаде ненуженият нуклеарен пакет, ще сме в странната обстановка - родното съветско нуклеарно лоби в България (щедро набутало ни неизпозлваемата към този момент съветска технология) да подкрепи енергетиката на Украйна ”, заключва Мирчев.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев внесе дружно с депутати от ГЕРБ, Демократична България, Движение за права и свободи и Политическа партия план за решение на Народното събрание, който задължава министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния за продажба на оборудването на АЕЦ Белене. Това разгласи Добрев с обява във фейсбук.

Проекторешението към този момент е деловодството на Народното събрание.

" След началото на войната в Украйна и глобите против Русия, планът Белене е дефинитивно жертван. Току-що внесох с сътрудници Решение на Народно събрание да възложим на Министъра на енергетиката да организира договаряния с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, само че не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното съоръжение - съвсем 1,2 милиарда лв..

Украйна има съвсем изцяло построени два блока, за които им липсва единствено оборудването с дълъг цикъл на произвеждане, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият покупател на света за нашето съоръжение, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win обстановка и за двете страни! ", написа Делян Добрев в обществената мрежа.

Преди към два месеца служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че се водят договаряния с френската EDF да изготви разбор какво може да бъде построено с оборудването и на площадката на АЕЦ " Белене ". Тогава Христов инспектира метода, по който се съхранява полученото преди години съоръжение, и заключенията му бяха, че то е в положително положение и годно за употреба.

Още през февруари пък тематиката за продажбата на оборудването беше разисквана след среща на Христов с украинския министър на енергетиката Герман Галущенко в Стокхолм, където енергийните министри от Европейски Съюз организираха двудневно неофициално съвещание.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР