Министърът на енергетиката Росен Христов, заедно с зам.-министърът на енергетиката

...
Министърът на енергетиката Росен Христов, заедно с зам.-министърът на енергетиката
Коментари Харесай

Министър Христов: Технически проблем наложи спирането на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", отстранява се

Министърът на енергетиката Росен Христов, дружно с зам.-министърът на енергетиката и шефът на БЕХ посетиха през днешния ден АЕЦ " Козлодуй ". Причина е техническият проблем, поради който беше спрян блок 6 след ремонта.

Техническият проблем е отвън нуклеарната част, тъй че реакторът е в естествен режим и няма никаква заплаха за смяна в радиоактивния декор, увери на конференция министър Христов.

" След извършени доста проби, другите хипотези за повода за приключването на водород от охлаждащата система на генератора, са сведени до една единствена догадка - всички разбори сочат към механически проблем, който сега се отстранява ", сподели Христов.

Очаква се в границите на няколко дни да стартират новите процедури по тестване и стартиране на блок 6 и процесът да завърши до края на седмицата. Причината за казуса се проучва.

Министърът осведоми, че е разисквана също готовността на АЕЦ " Козлодуй " да взе участие в процедурата по диверсификация на нуклеарното гориво. Следващите седмици ще бъде оповестена процедура за асортимент на нуклеарно гориво.

В момента две компании са декларирали присъединяване - американската " Уестинхаус " и френската " Фраматом ". И двете са доставяли гориво за сходни реактори, чака се конкурентна процедура и най-скоро време да се обезпечат доставките на гориво с източници, които не са свързани с Русия, сподели Христов.

Министърът добави, че доставките от Русия са под въпрос, поради нежеланието на Москва да сътрудничи по доста посоки. Но съобщи, че се чака в най-скоро време да бъдат подписани контракти с американски и европейски източници на гориво.

Ключово изискване за избор на оставчик е и ангажимент за транспортиране на отработеното гориво. Министърът сподели, че няма да се прави компромис с целите, които са: сигурност, техническа сигурност, отработеното нуклеарно гориво да бъде извозвано, значима е и икономическата част.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР