Министърът на енергетиката Росен Христов каза, че страната ни все

...
Министърът на енергетиката Росен Христов каза, че страната ни все
Коментари Харесай

Енергийният министър: Все още сме зависими от Русия за части и услуги за АЕЦ Козлодуй

Министърът на енергетиката Росен Христов сподели, че страната ни към момента има взаимозависимост от Русия за елементи и осведомителни услуги за активността на АЕЦ " Козлодуй ". По думите му наказания против Москва в атомната енергетика в този момент биха заплашили работата на българската централа.

Росен Христов се срещна с украинския си сътрудник Херман Халушченко в Стокхолм, където се организира неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по " Транспорт, телекомуникации и енергетика ", оповестиха от Министерството на енергетиката.

Христов предложения Украйна да се включи в самодейността за изследване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа.

Двамата министри разискаха опцията за съдействие в нуклеарната енергетика, в това число потреблението на съветското съоръжение за АЕЦ " Белене " в Украйна.

Министър Христов описа за напъните и достиженията на България за последните 6 месеца свързани с диверсификацията на доставките на газ наблягайки стартирането на интерконектора с Гърция, подписаното съглашение с Турция, контрактувания потенциал на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и потребността от увеличение на потенциала на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на районния газов пазар ще покаже къде е належащо да се създадат вложения в инфраструктурата, тъй че да има оптималната възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се реализира. „ Предлагаме Украйна да се причисли към нас, с цел да може да има сигурност на доставките от различни източници “, съобщи Министър Христов.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна оцени концепцията като извънредно добра. „ Това е доста значим въпрос за нас, по тази причина ще се присъединим към изследването “, съобщи Халущенко.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР