Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов твърди , че

...
Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов твърди , че
Коментари Харесай

Русия твърди: Редица страни обмислят възможността да плащат за горива в рубли

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов твърди, че редица страни обмислят опцията да заплащат за горива в рубли. Русия е подготвена да продава нефт и петролни артикули на другарски страни във всевъзможен ценови диапазон, съобщи в изявление за вестник " Известия " Шулгинов.

Шулгинов означи, че в този момент е мъчно да се предвиждат цени, " поради неконструктивното държание на западните политици във връзка с тази обстановка ".

" Мисля, че всички интернационалните компании, които се занимават с прогнози, като цяло ще ги преразгледат, тъй като те са направени въз основа на други предпоставки. Никой преди този момент не е отчел смяната в геополитическата и икономическата обстановка. Цените на петрола в диапазона от Щатски долар 80-150 за барел по принцип са вероятни " Но нашата задача не е да гадаем какъв брой ще коства петролът, а да осигурим действието на петролната промишленост. ", сподели той.
 Унгария подготвена да заплаща за съветския газ в рубли
Унгария подготвена да заплаща за съветския газ в рубли

Будапеща упорства Европейски Съюз да не глоби вноса на нефт и газ от Русия

Министърът означи още, че излизането на задгранични играчи от акционерния капитал на съветските нефтени и енергийни компании към този момент може да се назова " хипотетично ".

" В момента работим по разнообразни разновидности, тъй като фирмите не просто ще излязат, те би трябвало да намерят покупател. Някои задгранични играчи споделят, че няма да се ангажират с нови капиталови планове, а ще продължат да извършват съществуващите капиталови планове. Нашата задача е да следете тази обстановка, контролирайте запазването на работните места в предприятията ", сподели Шулгинов.

Той акцентира, че към момента не са спазени " съответни съглашения ". " Можем единствено да вършим прогнози, само че не бих планувал в този момент какъв брой ще намалеят вложенията. Работим да оценим обстановката и да излезем почтено от нея ", сподели още министърът.

Шулгинов сподели още, че за друго съоръжение в горивно-енергийния комплекс степента на заменяне на вноса е друга.

" Изпратихме лист с сериозно съоръжение в Министерството на индустрията и търговията и министерството интензивно се занимава с това. При липса на аварийни елементи за съоръжение, несъмнено, се търсят аналози, в това число тези, създадени в Русия или които ще се създават в Русия. Темата е значима, с нея се занимават от доста години, просто тази работа още веднъж се задейства в изискванията на променената обстановка ", сподели той.

" В електроенергетиката към момента не виждаме проблеми. Що се отнася до рафинирането на петрол, производството на нефт, има обособени съставни елементи, сегменти и съоръжение, само че мисля, че въз основа на опцията да се търси различно съоръжение от други снабдители, горивно-енергийният комплекс ще се оправи със обстановката ", сподели още Шулгинов.
 Словакия подготвена да заплаща за съветски газ и в рубли
Словакия подготвена да заплаща за съветски газ и в рубли

След като Москва разгласи такова искане

Припомняме, че Евеопейският съюз (ЕС)като забрани вноса на въглища от страната и ускори глобите против съветски банки и олигарси. Блокът обаче не съумя да спре съветския нефт и газ.

На 31 март, съветският президент Владимир Путин разгласи, че е подписал декрет за разпоредбите за търговия с газ с така наречен " вражески страни ". По-рано в диалози със западни държавни ръководители Путин ги уверяваше, че заплащането с рубли няма да се изисква неотложно.

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че европейските компании, чиито контракти за доставка плануват заплащане в евро или долари, не би трябвало да дават отговор на това търсене.
 Шолц за газ в рубли: Компаниите желаят, могат и ще заплащат в евро
Шолц за газ в рубли: Компаниите желаят, могат и ще заплащат в евро

За Франция договорите са си контракти, а Британия удостовери, че не възнамерява да заплаща за съветски газ в рубли

Канцлерът на Германия Олаф Шолц разяснява, че " във всички случаи остава по този начин, че фирмите желаят, могат и ще заплащат в евро ".

Унгария и Словакия оповестиха, че са подготвени да заплащат и в рубли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР