Министърът на енергетиката на България Росен Христов и министърът на

...
Министърът на енергетиката на България Росен Христов и министърът на
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката на България и Сърбия обсъдиха сътрудничеството в доставките на природен газ

Министърът на енергетиката на България Росен Христов и министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович разговаряха през днешния ден за хода на работата по построяването на междусистемната газова връзка Сърбия-България и опциите за възстановяване на районното съдействие в региона на доставките на природен газ, съобщи Танюг.

Христов, който взе участие в двудневния интернационален Белградски енергиен конгрес 2023, съобщи, че проектът за строителството на интерконектора се съблюдава напълно на територията на България и предложения Джедович дружно да посетят строителните действия от двете страни на границата.

Той уточни, че е доста значимо да има непрестанен надзор и да се оказва непрекъсната поддръжка, с цел да се подсигурява, че построяването на междусистемната газова връзка върви по проект.

" Съвместната работна група си прави работата чудесно, за което свидетелства и напредъкът в строителните действия. Напълно сме ангажирани с разширението на съдействието сред България и Сърбия в енергийния бранш, разчитайки на общи ползи “, сподели Христов.

Той добави, че някои от областите, в които може да се мисли за възстановяване на съдействието, са свързани с разширението на потенциала на интерконектора и доставките на въглища.

Дубравка Джедович съобщи, че на територията на Сърбия до момента са изпълнени 43 % от дейностите по построяването на междусистемната връзка Ниш-Димитровград, което съгласно нея изпреварва плануваната динамичност, се споделя в известието на сръбското енергийно министерство.

По думите ѝ 93 на 100 от контрактуваните тръби са доставени, а 80 на 100 към този момент са разпределени по трасето на бъдещия газопровод.

" Този ​​интерконектор е един от предпочитаните планове за Република Сърбия, защото с изключение на спомагателни източници на доставки, той дава и опция за подсилване на нашата позиция като директна страна за доставка на газ за страните от района и Централна Европа. Очакваме завършването на работата през есента, заради което публично започнахме диалози с Азербайджан по отношение на доставката на газ от Каспийския район ", сподели Джедович.

Междусистемната газова връзка " България-Сърбия " (IBS) ще бъде с обща дължина към 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които към 62 км на българска територия. Газопроводът ще бъде с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР