Министърът на енергетиката Александър Николов връчи специален плакет на EVN

...
Министърът на енергетиката Александър Николов връчи специален плакет на EVN
Коментари Харесай

EVN България с отличие за 17 години устойчива работа в България

Министърът на енергетиката Александър Николов връчи специфичен плакет на EVN България , удостоверяващ достиженията на компанията по случай 17-тата ѝ годишнина и достигането на 2 милиарда лева директни вложения в страната. Това стана на особено събитие в София на 19 май 2022 година Министър Николов връчи плакета на Александър Сипек, ръководител на Съвета на шефовете на EVN България и на Калина Трифонова, заместник-председател на Съвета на шефовете на компанията. В своето одобрение към EVN България министър Николов отличи активността на компанията като един от най-стабилните и устойчиви вложители в българската енергетика. Той означи, че в случай че инфраструктурните компании в България влагат като EVN България , то спестяванията по мрежата могат да бъдат еквивалент на половин нуклеарен реактор. От своя страна Александър Сипек акцентира уговорката на EVN към развиването на българския енергиен бранш и обслужване на клиенти.

„ Ние постигнахме доста през тези последни 17 години, само че имаме и доста нови проекти отсега нататък “, съобщи той, наблягайки че EVN е дълготраен вложител и стратегически сътрудник на България. „ Един от най-ясните индикатори за сполучливото потребление на вложенията от компанията е намаляването на софтуерните разноски по разпределителната мрежа. „ Това, което ние успяхме да реализираме е да понижим тези загуби от 19,5% през 2005 година до близо 7% през 2021 година Намалението е с помощта на вложения в модернизиране на мрежата, отдалечено отчитане и ръководство. По-малкият софтуерен разход значи по-малко разноски в мрежовите цени. Означава и отговорно отношение към климата и спестена сила от 1000 GWh (гигаватчаса) и 600 000 тона СО2 – една от най-големите енергийноефективни ограничения в страната ”, сподели още Сипек. В своята тирада Сипек акцентира и приносът на EVN Топлофикация към чистия въздух в Пловдив и обстоятелството, че към 2022 година компанията е към този момент с напълно нови индустриални мощности, включващи съвременна когенерационна централа и 5 водогрейни котeла, които подсигуряват бъдещето на услугата за втория по величина град в България.

„ Достигнатите от нас вложения от 2 милиарда лева в България съставляват близо 7% от всички вложения в енергийния бранш в България от 2005 година до момента. Това са вложения, осигуряващи работни места както в компанията, по този начин и при нашите подизпълнители, 99% от които са сдружения, основани в България. Тези вложения играят решаваща роля и за районното развиване. За целия интервал EVN е осигурила приблизително по 4% от всички вложения във всяка една от 9-те области в Югоизточна България, в които работим. Така способстваме както за икономическия напредък на районите, по този начин и за привлекателността им за правене на бизнес “, акцентира Сипек. „ По отношение на бъдещето за нас приоритет остава сигурността на доставките на електрическа енергия, обслужването на клиентите по един съвременен и все по-дигитален метод и поддръжка на развиването на възобновимата сила, както в частта присъединение към мрежата, по този начин и като наше EVN произвеждане “, показа Сипек.

„ Ние в EVN България от дълго време сме част от енергийния преход. До този миг нашата разпределителна компания в Югоизточна България е включила 786 MW (мегавата) ВЕИ централи, най-големият брой в България. От тях съвсем 600 MW са единствено фотоволтаични централи “, сподели още Сипек. „ Два милиарда лв. вложения не са единствено едно число. Това са напъните, професионализмът и всекидневната работа на всичките 2300 чиновници на компанията. Усилията на нашите сътрудници и подизпълнители, които вършат допустимо сполучливото осъществяване на нашите цели “, съобщи Калина Трифонова. Тя акцентира, че е изключително щастлива, че през тези 17 години, макар всички провокации, екипът на компанията с изключение на професионалните си отговорности по гарантиране на енергийната сигурност и непрекъсваемост на доставките и надграждане и възстановяване на потребителските услуги и задоволеност, не се е отказал и от добротворството. Сътрудници на EVN България са осъществили стотици дела и доброволчески начинания в интерес на обществото и природата
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР