Министърът на енергетиката Александър Николов говори за създалата се ситуация

...
Министърът на енергетиката Александър Николов говори за създалата се ситуация
Коментари Харесай

Министър Николов: Няма да водим преговори под натиск и с наведена глава

Министърът на енергетиката Александър Николов приказва за създалата се обстановка с " Газпром ", съобщи кореспондент на Sofia24.bg . Повод за брифинга е информацията от късно нощес, когато стана ясно, че доставките на природен газ от " Газпром износ " за България стопират от през днешния ден. Това оповестиха от " Булгаргаз ", базирайки се на писмо, получено от съветската страна. От българската газова компания прецизират, че към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България. От през вчерашния ден в същата обстановка е Полша и Литва.

" Природният газ се употребява като икономическо и политическо оръжие ", съобщи министър Николов.

" Докато давам отговор за тази конструкция и съм министър, няма да водим договаряния под напън и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на друга - трета страна ". 

За един месец напред България има природен газ. Подсигурени са различни количества газ. България е предан сътрудник към всички прилежащи страни. Няма да сътворяваме разтърсвания изкуствени в наши прилежащи страни.  

Предприети са всички ограничения, с цел да се подсигурят количествата на газ у нас, удостовери министърът на енергетиката Александър Николов.

" Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната обстановка ", сподели още той.

Припомняме, че във вторник от Министерството на енергетиката оповестиха, че " Газпром " е уведомил българската държавна газова компания " Булгаргаз ", че ще спре доставките на газ от сряда. Днес обаче изпълнителният шеф на българския оператор на газова мрежа " Булгартрансгаз "  Владимир Малинов отхвърли доставките на синьо гориво у нас да са спирали.

Българската страна е изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт, навреме, прецизно и в сходство с неговите клаузи.

След осъществен разбор от страна на държавното сдружение " Булгаргаз " и Българският енергиен холдинг е открито, че препоръчаната от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " са подхванали стъпки за различни договорености за доставка на природен газ и за справяне с по този начин създалата се обстановка. Към сегашния миг не се постановат ограничаващи ограничения за потреблението в България.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР