Министър Теменужка Петкова с колегата й Ювал Щайниц. Снимка: БГНЕС

...
Министър Теменужка Петкова с колегата й Ювал Щайниц. Снимка: БГНЕС
Коментари Харесай

България с интерес да внася газ от Израел


Министър Теменужка Петкова с сътрудника й Ювал Щайниц. Снимка: БГНЕС

България демонстрира интерес към опциите за импорт на природен газ от израелските офшорни газови залежи " Тамар " и " Левиатан ", оповестиха от Министерството на енергетиката след среща в понеделник на министър Теменужка Петкова, която е на визити в Израел, с сътрудника й Ювал Щайниц.

" Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са измежду главните цели в енергийната политика на сегашното държавно управление. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като евентуален източник на природен газ “, споделила Петкова по време на диалога си с Щайниц.

Една от опциите за доставка на израелски природен газ до България е посредством терминал за полутечен природен газ, за какъвто България има интерес да взе участие в построяването край Александруполис, и след таво суровината да влиза у нас през бъдещата българо-гърцка газова връзка. Като различен вид се преглежда планът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Петкова показала пред министъра на националната инфраструктура, енергетиката и водните запаси на Израел развиването на газовите планове в България – интерконекторите с Гърция и Турция и концепцията за основаване на районен газоразпределителен център " Балкан “ на територията на България.

Щайниц на собствен ред изразил вяра, че Израел може да способства за диверсифициране на източниците на природен газ в Югоизточна и Южна Европа и изключително за България, Гърция и Италия.

Двамата министри се договорили да приготвят меморандум за съгласие в региона на енергетиката, с акцент върху опцията за доставка на природен газ от офшорните газови залежи на Държавата Израел.

Обсъдени са били и опциите за взаимно съдействие в областта на киберсигурността в енергийния бранш. В умозаключение, министър Петкова добавила, че страната ни би оценила високо опита и положителните практики на израелските компании в региона на изследването и добива на естествени благосъстояния и допълнила, че израелски инвеститорски компании са добре пристигнали в България, написа още във ведомственото прессъобщение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР