Министър Теменужка Петкова посети през юни в Москва Международен форум

...
Министър Теменужка Петкова посети през юни в Москва Международен форум
Коментари Харесай

Руски фирми с интерес да модернизират енергетиката ни

Министър Теменужка Петкова посети през юни в Москва Международен конгрес „ Атомекспо “. Снимка: БГНЕС

Руски компании са декларирали интерес да модернизират енергийни обекти в България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в Москва в четвъртото съвещание на работна група " Енергетика ", част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. В откриването на съвещанието взе участие и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.
Така да вземем за пример ПАО " Силовые машины " се интересува от вероятно разширение на съдействието при реорганизация на Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " София ", водноелектрическите централи " Китница ", " Ардино ", " Бял извор ", както и на други енергийни обекти. Компанията има подготвеност и отсега нататък да взе участие интензивно в модернизацията на оборудването за АЕЦ " Козлодуй ". От " Ракурс инжиниринг " са удостоверили готовността си да вземат участие във възобновяване на хидроенергийните мощности в България и да спомагат при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.
Националният съюз за икономисване на енергия на Руската федерация демонстрира интерес към реализацията на взаимни планове в региона на комплексната рационализация на българските въглищни централи съгласно новите европейски екологични условия. Българските Топлоелектрическа централа сега правят оценка нужните им вложения за внедряване на нови очистващи технологии на изхвърляните във въздуха серен двуокис, азотни оксиди и живак, с цел да се понижат равнищата на замърсяване, в случай че желаят централите да работят след 2021 година, напомни Медиапул. Грубите оценки бяха за към 1 милиарда евро.
В региона на атомната енергетика България и Русия са оценили като сполучливо многогодишното съдействие при обезпечаване на нуклеарно гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ " Козлодуй ". Така да вземем за пример, с дейното подпомагане на съветската страна сполучливо са приключени дейностите за продължение периода на употреба на пети блок на атомната централа до 60 години и се извършва програмата за шести блок. По време на съвещанието от съветска страна са удостоверили интереса на " Росатом " за присъединяване в плановете по извеждане от употреба на блокове 1-4 на нуклеарната ни централа. Тези действия се финансират посредством Международния фонд " Козлодуй ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР