Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането

...
Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането
Коментари Харесай

`Кацаров диктуваше какви тестове да се купят. Капакът на уволнението ми беше, когато попитах защо са толкова скъпи` |

Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното закъснение на връщането на огромните възпитаници в клас. Не съм се занимавал с поръчването на тестванията, това не е моят сектор. Поставих въпросът за какво са толкоз скъпи тестванията, това беше може би и капакът за моето уволняване. 

Това съобщи пред Нова ТВ някогашният зам.-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров. Петров беше уволнен в средата на ноември, като претекстовете не бяха обявени. 



Ден по-късно Петров изясни, че не приема решението за отстраняването си от Министерството на здравеопазването като нещо трагично, тъй като по този начин или другояче след няколко седмици мандатът на служебното държавно управление завършва, а и по този начин е редно – би трябвало да има постоянен кабинет. Но отхвърли причина за уволнението му да е проблемите с тестванията за COVID-19 на учениците, даже назова тази причина за неуместна. 



Пред Нова ТВ през днешния ден той изясни, че " капакът на уволнението " му е бил, откакто е попитал за какво тестванията за учениците са толкоз скъпи.

" Аз не се занимавам с тези проби, само че не го вършат и хората, които са виновни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестванията се занимава министърът персонално и неговия началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се написа, след това се изготвяха ранглисти ", добави той.

Според него комисията носи отговорност, че най-малко две седмици се забави връщането на учениците от горните класове заради липса на проби и нескопосано направени процедури: " Както и заради това, че се прекратяваха контракти с едни компании с смяна в изискванията. Беше поставена наказателна клауза от 0,5% дневно за забавяне в документите, по-късно фирите получиха контракти с 10% наказателна клауза и се отхвърлиха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим учебните заведения за най-кратко време ", изясни той.

Бившият зам.-министър на опазването на здравето разяснява и проблема със сливането на болница „ Лозенец ” с педиатрията. Според него никой няма срещу построяването на нова детска болница, само че не по този метод. Петров добави, че сливането на трите сдружения, каквито са желанията на управляващите, крие редица опасности.

" Намеренията се обличат в хубави изречения, само че звучат популистки. Сливането ще докара до това капиталът на новото сдружение да не се даде целево за градеж, а ще влезе разполагаем в съвета на шефовете. Има съмнения, че това е обвързвано и с назначението на съответни лица ", безапелационен е доктор Петров.

По думите му се спряга името на Благомир Здравков, " който е непосредствен до началника на кабинета на министъра ".

" Новата болница може да е в имот на „ Лозенец ” или на друго място, има свободни парцели. Добре е да е някъде към „ Александровска ” болница, защото там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам за какво би трябвало да се сливат сдружения ", изясни той.

Д-р Димитър Петров добави още, че е допустимо да има ползи, които да работят против държавните лечебни заведения. „ Законово по този начин е организиран въпросът, че разширението на легловата база в някои лечебни заведения, води до закриването на такива в други ”, каза още доктор Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР