Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони.Усилията на Министерството

...
Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони.Усилията на Министерството
Коментари Харесай

Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони


Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони.
Усилията на Министерството на нововъведенията и растежа (МИР)  са съсредоточени върху основаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да дават отговор на всички интернационалните критерии и положителни практики .
Това съобщи служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев на работна среща с посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани,

Българското държавно управление бе показано на срещата  от служебния вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев, както и от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Пулев акцентира, че  МИР работи интензивно за демократизиране на ръководството на европейските средства  и за правенето на поредна тактика за привличане на задгранични вложения.

По време на работната закуска с посланиците Пулев заяви,  че МИР създава Водородната пътна карта на България, която следва да се одобри от Министерския съвет.

Тя е с фокус „ зелен “ водород, с цел да отвори новаторски сегмент, който е мощно перспективен и ще отключи редица капиталови благоприятни условия.

Предстоят значими вложения във въглеродно неутрални индустриални паркове.  До седмици се отваря пета процедура по Плана за възобновяване към МИР, която е за развиване точно на индустриални зони и паркове, добави Пулев.

По думите му безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лева на план, като се основават предпоставки, с цел да привличане на стратегически задгранични сътрудници.

Той посочи, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 година у нас се обособява и п ървата профилирана икономическа зона у нас  – зона „ Доброславци “.

„ Тя е единствено на 15 км от София, покрай работна мощ, подобаваща за чисто и зелено произвеждане, с цел да дава отговор на най-високите стандарти на задграничните вложители. Икономическата зона ще е профилирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият бранш в стопанската система ни и дава над 10% от Брутният вътрешен продукт “, сподели Пулев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР