Министър-председателят, вицепремиерите или министрите ще могат да отложат устен или

...
Министър-председателят, вицепремиерите или министрите ще могат да отложат устен или
Коментари Харесай

Депутатите решиха кога министри могат да отлагат въпроси от парламентарния контрол

Министър-председателят, вицепремиерите или министрите ще могат да отсрочат вербален или писмен отговор на въпрос или запитване от парламентарния надзор единствено заради болест, командировка отвън страната, или при неотложни случаи. Това взеха решение депутатите, които одобриха текстове от плана на устав на 47-ото Народно заседание.

Възможността за отсрочване на въпроси беше възобновена в правилника на Народното събрание по предложение на Ива Митева ( " ИТН " ), само че единствено при справедливи аргументи като болест и командировка.

Отхвърлено беше предлагането на Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) да отпадне " или при неотложни случаи ". Той разяснява, че във краткотрайната комисия Движение за права и свободи са се присъединили в отбрана на държавното управление и са предложили министрите да могат да отсрочват въпроси и при неотложни случаи.

Хамид Хамид го репликира, че Движение за права и свободи не излязло в отбрана на никой министър и на нито един Министерски съвет, а текстът не е бил функционален. " Сигурен съм, че министрите в това държавно управление, министър-председателят и вицепремиерът няма да са като вашите, като вашия министър-председател. Година и половина не се е явявал в Народно събрание, за него наложителен случай беше да рита футбол ", разяснява Хамид.

Блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите към този момент ще бъде в първия петък на месеца от 9.00 часа, взеха решение депутатите. Досега блицконтролът беше всеки първи четвъртък от месеца от 12.00 часа.

В първите до два часа от съвещанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместител министър-председателите се явяват пред Народното събрание и дават отговор на настоящи устни въпроси, които се отнасят до общата политика на държавното управление, отправени от народни представители на самото съвещание, записаха депутатите по предложение на " Продължаваме Промяната ".

Редовният парламентарен надзор остава всеки петък от 11.00 часа.

Депутатите резервираха правилото, когато при второто гласоподаване няма направени писмени оферти или направено несъгласие, текстовете да не се четат в пленарната зала. В този случай те се ползват към стенографския протокол, като част от него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР