Министър-председателят поиска Европейската комисия да отчете, че за България преходът

...
Министър-председателят поиска Европейската комисия да отчете, че за България преходът
Коментари Харесай

Борисов настоя за повече пари за зелената сделка в разговор с Фон дер Лайен

Министър-председателят изиска Европейската комисия да регистрира, че за България преходът към зелена стопанска система ще е по-труде и ще са й нужни повече вложения и по-значителни финансови запаси. Това е станало на негова среща в Брюксел тази към този момент с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес и на следващия ден Борисов е на работно посещаване в белгийската столица.

Пред ръководителя на Еврокомисията Борисов е изложил българската позиция, че изменението на климата е гобален проблем с възходящо значение, който изисква старания от всички страни. Той е подчертал, че в страните с висок дял на въглища в енергийния микс, каквато е България, преходът към климатична индиферентност ще изисква доста по-високи вложения и дейни ограничения в обществения бранш. Според него преходът изисква и
" обилни запаси и по-амбициозна Многогодишна финансова рамка ".

Борисов е настоял иниц;иативите на комисията в региона на законодателството да регистрират националните особености и да регистрират въздействието за обособените страни членки.

Двамата са разговаряли и за осъществяването от България на индикаторите по Механизма за съдействие и оценка (МСО). Борисов е уверил, че страната остава изцяло ангажирана с промените, които са устойчиви и необратими и чака формалното решение за преустановяване на механизма д абъде взето.

Българският министър председател е призовал Фон дер Лайен " да се резервира задължението на Европейски Съюз към Западните Балкани, тъй като " разширението носи както на Западните Балкани, по този начин и на Европейски Съюз скъпи изгоди като предвидимост и разцвет ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР