Министър-председателят обяви, че са осигурени средства и за продължаването на

...
Министър-председателят обяви, че са осигурени средства и за продължаването на
Коментари Харесай

Осигурени са средства за изплащането на всички мерки до края на май

 Министър-председателят разгласи, че са обезпечени средства и за продължаването на държавните антикризисни ограничения 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май в това число. Това стана ясно след съвещание в Министерски съвет.

Дотогава е обезпечена и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда. В рамките на работното заседание министър председателят изиска до броени дни да бъде направен проект за установяване на критериите със здравните условия към туристите, които ще посетят България през новия сезон, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма осведоми, че следва разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лв. на компаниите и туроператорите, които са декларирали активност във връзка с 4% от оборота, регистриран през 2019 година

" Първоначалната сума беше изплатена, в този момент остава да бъдат прегледани и тествани надлежно с Националната организация за приходите сходството на заявените осведомителни масиви, с цел да може ние да разплатим сумата “, посочи Николова. Тя уточни още, че контролът от страна на здравните управляващи по местата за хранене и настаняване е непрекъснат и прецизен.

" Да има критерии, по които всеки човек да е наясно по какъв начин може да посети България. Още от в този момент да могат туристите в Европа, а и освен в Европа, да знаят какво е належащо, в случай че дойдат на отмора в България. Така ще може и туристическият отрасъл да се приготви за активността си “, изиска министър председателят Борисов. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират интензивно със основаването на този проект, с който да се подсигурява реализирането на летния сезон.

40 милиона лв. на 48 000 души са изплатени по мярката " Запази ме “ за затворените бизнеси. Това заяви общественият министър Деница Сачева в границите на работното заседание.

" Осигурили сме още 13 милиона лв. за погашение на обезщетения до края на месец април за тези бизнеси, които не престават да бъдат затворени поради пандемията. Има опция техните чиновници и служащи да получат 75% от осигурителния си приход “, сподели още Сачева. Тя посочи, че в понеделник ще се организира съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което ще се разиска удължаването на ограниченията 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева рапортува, че ще продължи и изплащането обезщетения на родители, чиито деца се образоват в отдалечена форма на образование поради пандемията.

" До този миг на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили към 39 милиона лв. за 42 000 фамилии. Разполагаме с още 30 милиона лв., които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на образователната година родителите на тези възпитаници ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лв. за две и повече деца “, добави още Сачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР