Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще участва в срещи с

...
Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще участва в срещи с
Коментари Харесай

Байдън, бизнес и бейзбол в дневния ред на Сунак в САЩ

Министър-председателят на Англия Риши Сунак ще взе участие в срещи с бизнес водачи и водачи на Конгреса на Съединени американски щати, както и в бейзболен мач, когато идната седмица замине за Вашингтон за диалози на високо ниво с президента Джо Байдън, съобщи Агенция Франс Прес.


Според представителя на Сунак, запазването на поддръжката на двете страни за Украйна във войната ѝ против съветските агресори ще бъде съществена тематика на срещата на водачите в Белия дом в четвъртък.

Англия обаче не вижда вероятност за реализиране на комерсиално съглашение с администрацията на Байдън след Брекзит и търси по-малки съглашения с обособени американски щати като Калифорния, сподели представителят.

В изказването си Сунак акцентира трайната мощ на трансатлантическия съюз, като в същото време избегна израза " специфични връзки " след разрива по въпроси като Северна Ирландия.

" Съединени американски щати са нашият непосредствен съдружник. Ние сме сътрудници от първа инстанция, когато става въпрос за всичко - от обезпечаването на сигурността на нашите хора до развиването на нашите стопански системи ", сподели той.

" Ето за какво за министър-председателя на Обединеното кралство е толкоз значимо да откри близки и откровени връзки с президента на Съединените щати - по всеки световен проблем ще видите, че работим един до друг. "

Въпреки това Англия след Брекзит се оказва притисната, до момента в който Съединените щати и Европейският съюз водят разговор за бъдещото контролиране на изкуствения разсъдък и оферират големи нови зелени дотации.

Във Вашингтон по време на двудневното си пътешестване Сунак се чака да се обърне към американските изпълнителни шефове и да се срещне с водещи фигури в Конгреса, като в същото време ще упорства за мека дипломация.

В сряда той ще участва на баскетболен мач на Washington Nationals с Arizona Diamondbacks за втория годишен " Ден на другарството сред Англия и Съединени американски щати ", с който се означават 238 години от установяването на дипломатически връзки.

По време на мача ще има прехвръкване на английски и американски военни и ще прозвучат националните химни на двете страни.

Макар че комерсиалното съглашение остава проблематично, Съединени американски щати и Англия са открили близки връзки против Русия и Китай.

Байдън предложения Сунак в Белия дом, когато министър-председателят отиде в Сан Диего през март за стартирането на договорката за нуклеарна подводница с Австралия.

Сунак продължи твърдата поддръжка на предшественика си Борис Джонсън за Украйна след нахлуването на Русия предходната година, като разгласи доставката на ракети с отдалечен обхват на деяние.

Байдън последва, като поддържа даването на съвременни изтребители F-16 за Украйна на неотдавнашната среща на върха на водачите на Г-7 в Япония. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР