Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан постигна четвърта поредна убедителна победа
Коментари Харесай

Орбан: Постигнахме толкова голяма победа, че се вижда дори от Луната

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан реализира четвърта поредна безапелационна победа на изборите в неделя, оповестява Ройтерс. Избирателите поддържаха упоритостта му за консервативна, „нелиберална“ страна и отхвърлиха терзанията по отношение на тесните връзки на Будапеща с Москва.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари наподобява прекатурна акцията на Орбан през последните седмици, принуждавайки го да маневрира, с цел да изясни десетилетните уютни бизнесотношения с президента Владимир Путин.

Но Орбан провежда сполучлива акция, с цел да убеди главния електорат на своята партия Фидес, че шестпартийният опозиционен съюз на Питър Марки-Зай, обещаващ да усъвършенства връзките си с Европейския съюз, може да докара страната във война, обвиняване, което опозицията отхвърли.

Заобиколен от водещи членове на партията, 58-годишният триумфиращ Орбан съобщи, че успеха в неделя е пристигнала макар дребните шансове.

„Постигнахме толкоз огромна победа, че се вижда даже от Луната“, сподели той. „Ние защитихме суверенитета и свободата на Унгария, добави Орбан.

Предварителните резултати с към 98% преброени гласове от националните партийни листи демонстрират, че партията на Орбан, Фидес е водеща с 53,1% от гласовете против 35% за опозиционния алианс на Марки-Зай. Фидес също завоюва 88 от 106 едномандатни изборни региона.

Въз основа на предварителните резултати Националната изборна работа съобщи, че Фидес ще има 135 места, болшинство от две трети, а опозиционният алианс ще има 56 места. Крайнодясна партия, наречена Нашата татковина, също ще влезе в Народното събрание, като завоюва 7 места.

Неговата комфортна победа може да насърчи Орбан, 58, в политическия му дневен ред, който съгласно критиците съставлява подкопаване на демократичните правила, свободата на медиите и правата на малцинствата, изключително на гейовете и лесбийките.

Признавайки провалянето, 49-годишният Марки-Зай сподели, че успеха на Фидес се дължи на това, което той назова неговата голяма пропагандна машина, в това число медийна доминация.

„Не желая да укривам разочарованието си, тъгата си… Знаехме, че това ще бъде неравномерно игрово поле“, сподели той. „Ние признаваме, че Фидес получи голямо болшинство от гласовете. Но към момента спорим дали тези избори са били демократични и свободни.“
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР