Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е по-изолиран от всякога –

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е по-изолиран от всякога –
Коментари Харесай

The Guardian: Орбан е по-изолиран от всякога в ЕС, но още държи козове в ръкава си

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е по-изолиран от всеки път – само че той към момента подхранва разочарованието в цяла Европа, разясняват в редакцията на английския вестник The Guardian, представен от

Унгарският водач, един от най-известните крайнодесни политици в Европа, от дълго време е новобранец на европейската сцена. Но на провеждащата се в четвъртък в Брюксел среща на върха на водачите на Общността той ще бъде по-самотен от нормално.

Консервативната партия " Право и правдивост " загуби основни избори в Полша този месец, оставяйки Будапеща значително сама в борбата си с Брюксел за ценене на демократичните правила. Междувременно Турция направи крачка към утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, насочвайки прожекторите върху нежеланието на Унгария да подпише документа.

А неотдавнашна среща сред Орбан и Владимир Путин добави възходящ дискомфорт измежду европейските чиновници, които считат другарските връзки на Будапеща с Москва и Пекин за несъответстващи и даже нездравословни за западния съюз.

Унгарският министър-председател " се пробва да резервира ролята си на " предмостие “ сред Запада и Изтока “, споделя Петер Креко, шеф на основания в Будапеща проучвателен институт Political Capital.

Орбан желае да усили оптимално " изгодите от връзките и в двете направления – макар все по-очевидните признаци, че това е невероятно в актуалната геополитическа действителност “, прибавя той.

Но вместо да направи крачка обратно, унгарският водач единствено ускори тази изразителност през последните дни, насочвайки гнева си към европейските институции. " Съюз на съветските социалистически републики беше трагедия; Брюксел е неприятна модерна подигравка “, съобщи той в тирада в понеделник по време на възпоменанието на Унгарското въстание от 1956 година

" Москва беше непоправима, само че Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени “, добави той, визирайки изборите за Европейски парламент следващата година.

Реториката не остана незабелязана, като високопоставени европейски чиновници подчертаха, че държанието на Будапеща провокира все по-голямо безпокойствие.

" Неотдавнашната среща на Орбан с Путин в Пекин и методът, по който унгарският министър председател съпостави Европейски Съюз със Съветския съюз, повдигат въпроси дали към момента можем да имаме вяра на тази страна като на съдружник и като на сътрудник “, разяснява почитан европейски посланик, поискал анонимност.

Проблемите с Унгария " евентуално ще стават все по-дълбоки и все по-задълбочени и от ден на ден ще заплашват общите решения по стратегически значими въпроси “, добави той.

Втори почитан европейски посланик акцентира, че " Унгария е все по-изолирана, тъй като забавянето на участието на Швеция в НАТО се отразява отрицателно на сигурността на всички съдружници “.

Самият Орбан признава, че постоянно е самичък.

" Истината е, че тук аз съм единственият държавен началник от Европейски Съюз “, означи той в тирада на форума на китайското държавно управление за самодейността " Един пояс, веднъж “ в Пекин предходната седмица.

" Като се има поради положението на света, би било естествено доста европейски водачи да са тук. Но те не пристигнаха “, добави той.

Но макар че наподобява по-изолиран, унгарският министър председател – един от най-опитните държавни ръководители в Европа – към момента има козове в ръкава си.

Унгария би трябвало да поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на идната година и в Брюксел към този момент има опасения по какъв начин Будапеща ще употребява тази роля. Освен това Унгария задържа нова военна помощ от Европейски Съюз за Украйна и поддръжката на Будапеща ще е нужна за препоръчаното нарастване на бюджета на Блока и финансовата помощ за Киев.

И до момента в който Орбан претърпя огромен крах, когато Брюксел замрази милиардите евро, предопределени за Унгария заради опасения за върховенството на закона, в този момент има сигнали, че най-малко част от парите може да бъдат размразени – частично като метод Унгария да поддържа основни финансови решения за Европейски Съюз.

Според часто от чиновниците в Брюксел изолацията би трансформирала държанието на унгарския водач. Има също по този начин спекулации, че Робърт Фицо, новият министър-председател на Словакия, може да се окаже съдружник на Орбан по основни въпроси.

Попитана за въздействието на изборите в Полша, Юдит Варга, някогашен министър, който се чака да води акцията за ФИДЕС в конкуренцията за Европейския парламент, отговори, че съюзите на партията " остават мощни и процъфтяващи “.

Но зад затворени порти настроението е друго.

" Има доста неустановеност по отношение на бъдещето “, призна почитан маджарски чиновник, приказвал при изискване за анонимност.

" Но това, което е несъмнено е, че ще има по-голям риск от изолираност в бъдеще “, прибавят събеседниците на изданието.

Междувременно критиците на Орбан споделят, че не би трябвало да има отстъпки.

" Той блокира присъединението на Швеция към НАТО. Той се ръкува с Путин. Той съпоставя Европейски Съюз с убийствената тирания на Съветския съюз “, акцентира немският евродепутат от " Зелени “ Даниел Фройнд.

" Орбан даде задоволително доказателства за по-малко от седмица, че не е кадърен да поеме председателството на Европейски Съюз. Това, че Европейската комисия даже обмисля топене на средства за Орбан в тази обстановка, е неуместно “, добави немският политик.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР