Министър-председателят на Швеция и домакин на срещата Стефан Льовен говори

...
Министър-председателят на Швеция и домакин на срещата Стефан Льовен говори
Коментари Харесай

Евролидерите ще приемат Европейския стълб за социални права


Министър-председателят на Швеция и хазаин на срещата Стефан Льовен приказва пред публицисти в четвъртък в Гьотеборг.

Държавните и държавни ръководители от Европейския съюз се събират в петък на обществена среща на върха в шведския град Гьотеборг в границите на напъните на Брюксел и на Швеция за възобновяване на доверието на жителите в подтекста на засилващия се популизъм, създаващ неустойчивост в Евросъюза, съобщи Франс прес.

След шока от Брекзита и усилването на евроскептицизма в доста страни членки на Европейски Съюз, в това число на последните избори в Германия и Австрия, Европейската комисия е твърдо решена да покаже, че общността не е единствено един огромен пазар, а че приема драговолно и намаляването на неравенствата.

Двайсет и осемте страни членки ще одобряват декларация против обществения дъмпинг, наречена Европейски обществен дирек за обществени права. Документът няма да има правна стойност, само че има за цел да даде знак на народите, че най-бедните от тях не са забравени, отбелязва Франс прес.

На гала в Гьотеборг единствено трима европейски ръководители ще парафират текста от името на всички - ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни и естонският министър председател Юри Ратас, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Британската министър-председателка Тереза Мей ще взе участие в тържественото приемане на декларацията макар че нейната страна, която се кани да напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година, постоянно се е съпротивлявала гневно на прекомерна интервенция на Европейски Съюз в обществената сфера.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче ще си остане в Берлин, защото продължава да води сложни договаряния за сформиране на ново съдружно държавно управление. Нейната пресслужба при все че напомни, че немското държавно управление поддържа напълно Европейския обществен дирек за обществени права, както и останалите 27 страни членки.

България ще бъде показана от премиера Бойко Борисов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

Текстът съдържа 20 правилото и права, които е планувано да се съблюдават на целия континент, измежду които правото на обучение и професионална ориентировка, тъждество на възможностите и равно отношение към дамите и мъжете.

В него са заложени и " гарантиране на съответни минимални заплати на ниво, позволяващо да бъдат задоволени потребностите на работещия и фамилията му поради икономическите и обществени условия в страната, запазвайки достъпа до работни места и тласъците за търсене на работа ".

Все още обаче няма да настъпи скоро денят, когато ще има европейска минимална заплата, защото разликите в виталното ниво в страните членки на Европейски Съюз към момента са доста огромни, прибавя Франс прес.

Според Евростат към 1 януари 2017 година е имало разлика от 1764 евро сред най-ниската минимална заплата в Европейски Съюз (в България - 235 евро) и най-високата (в Люксембург - 1999 евро). А в шест страни членки не съществува избрана минимална заплата.

Големите разлики в заплащането в обособените страни от Европейски Съюз пораждат проблеми с конкуренцията и от време на време карат предприятията да реалокират производства в страни с ниски заплати.

В Гьотеборг европейските водачи ще обсъдят също по този начин образованието и културата.

Профсъюзите желаят обществените права би трябвало да са част от договорите на Европейски Съюз

Социалните права би трябвало да станат част от договорите за Европейския съюз. Това разгласи Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) в първият ден от срещата на върха в Гьотеборг, оповестиха от КНСБ в четвъртък. От българската синдикална централа прибавят, че Европейския дирек за обществени права е най-важното обществено законодателство от основаването на съюза.

Днес синдикалните водачи от цяла Европа организираха полемика, на която разискаха позицията си по Европейския обществен дирек и ограниченията, които Еврокомисията би трябвало да вземе, с цел да подсигурява справедливото систематизиране на богатствата от труда на континента.

ЕКП предлага да се включи специфична обществена част към европейските контракти или така наречен протокол за обществен напредък. На процедура това значи да се подсигурява посредством неотменимо европейско законодателство, че единният пазар не е самоцел, а е основа на обществения напредък за всички, които са част от Евросъюза, се добавя в известието.

Протоколът би трябвало да утвърди изрично, че икономическите свободи и разпоредбите на конкуренцията не могат да имат приоритет пред обществените права и напредък и при положение на спор те имат преимущество.

Поправките в европейските контракти би трябвало да подсигуряват и че тези стопански свободи не могат да бъдат опрощение да се нарушават трудовите закони и практики или пък да се нарушава конкуренцията при заплащането в разнообразни европейски страни.

Основната цел на тези ремонти в европейските конституции е опцията тези текстове да станат наложителни за разглеждане и въздействат върху решенията на Европейския съд.

Синдикалното обръщение получи мощна поддръжка от шведското държавно управление. Социалдемократи от Швеция, Австрия и Германия предложиха публично общественият протокол да бъде вписан в договорите за Европейски Съюз, а мотив за приемането му може да бъде " отварянето " им поради промените на Пакта за непоклатимост и напредък.

Говорител на групата е шведският министър-председател Стефан Льовен.

През 1997 година председателствах първата среща, отдадена на безработицата. Сега, тъкмо 20 години по-късно, съм сигурен, че всички ние - Комисията, обществените сътрудници, европейските държавни управления, би трябвало да осъществим Европа с нужното обществено наличие, разгласи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на срещата в Гьотеборг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР