Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич положи днес венец пред сградата

...
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич положи днес венец пред сградата
Коментари Харесай

Сърбия отбелязва 20-тата годишнина от атентата срещу Зоран Джинджич

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич постави през днешния ден венец пред постройката на държавното управление на мястото, където преди 20 години беше погубен министър председателят модернизатор Зоран Джинджич, оповестиха сръбските медии.

На полагането на венеца участваха министри и други членове на държавното управление на Сърбия.

По мотив 20-ата годишнина от убийството на Джинджич през днешния ден се организира и " Шествие за Зоран " до Новото гробище, където той е заровен. В шествието се включиха ръководителят на Демократическа партия Зоран Лутовац, някогашни и сегашни членове на партията, чийто ръководител бе Джинджич, осведоми Танюг.

Сред събралите се, с изключение на демократите, бяха и Небойша Зеленович и Биляна Стойкович от опозиционната партия " Заедно ".

Дошлите да почетат Зоран Джинджич възпламениха свещи и поставиха цветя на гроба му на Алеята на почетните жители на Новото гробище на Белград.

Зоран Джинджич беше убит от снайперист на 12 март 2003 година пред постройката на държавното управление, две години откакто бе определен за министър председател.

Той влиза в историята като първия демократично определен министър-председател на Сърбия след рухването на режима на тогавашния президент на Сърбия и СРЮгославия Слободан Милошевич.

Много анализатори и политици дефинират убийството на Джинджич като опит да се спре процесът на демократизация и рационализация на обществото, както и радикалните стопански и обществени промени.

За атентата против Джинджич на по 40 години затвор бяха наказани някогашният пълководец на „ Червените барети " Милорад Улемек Легия и неговият заместител Звездан Йованович, като непосреден причинител на убийството, както и няколко съучастници. Лидерите на Земунския клан Душан Спасоевич и Миле Лукич бяха убити в полицейска акция при залавянето им.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР