Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) планира да

...
Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) планира да
Коментари Харесай

Новозеландският премиер планира посещение в Китай

Министър-председателят на Нова Зеландия Кристофър Лъксън (на снимката) възнамерява да посети Китай за първи път след избирането си, заяви през днешния ден външният му министър Уинстън Питърс след среща с китайския първи посланик Ван И, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Китайският външен министър Ван И е в Нова Зеландия тази седмица, с цел да се срещне с Лъксън, своя новозеландски сътрудник Уинстън Питърс и министъра на търговията Тод Макклей.

Питърс съобщи през днешния ден пред публицисти, че той, Лъксън и Макклей са поканени да посетят Китай.

" Датите на пътуването не са доказани ", съобщи представител на държавното управление.

Това ще бъде първото посещаване на Лъксън в Китай след избирането му през октомври.

Нова Зеландия е част от алианса за продан на разследващи данни " Пет очи ", дружно със Съединени американски щати, Канада, Англия и Австралия.

Уелингтън е подложен на критика за това, че заема по-мека линия към Пекин и е упрекван, че слага комерсиалните си връзки над загрижеността за сигурността на съдружниците.

 Китай приветства позицията на Нова Зеландия, като я дефинира като " рационална и зряла ", само че сложи под въпрос изгодата от съдействието в региона на сигурността сред Уелингтън и западните му съдружници.

Питърс съобщи, че Ван И е повдигнал въпроса за алианса АУКУС (AUKUS от Australia, United Kingdom и United States (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) - пакт за противопоставяне на възходящата мощност на Китай в Тихия океан, към който Нова Зеландия би могла да се причисли.

" Китайският ми сътрудник разиска АУКУС с мен и аз подчертах правото на страните да провеждат защитата си, както сметнат, че е належащо ", сподели Питърс, без да дава повече детайлности.

Китай остро подлага на критика проектите на алианса АУКУС да достави Австралия с флот от нуклеарни подводници.

Нова Зеландия води антиядрена политика от 80-те години на предишния век и заради това възнамерява да взе участие единствено във втория дирек на съглашението, който обгръща кибервойната, изкуствения разсъдък и създаването на хиперзвукови ракети с огромен обхват.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР