Министър-председателят на Молдова заяви, че е много притеснена от възможността

...
Министър-председателят на Молдова заяви, че е много притеснена от възможността
Коментари Харесай

Молдова е силно обезпокоена Русия да не нахлуе на нейна територия

Министър-председателят на Молдова съобщи, че е " доста обезпокоена " от опцията за бъдещо навлизане на Русия в страната ѝ, която напредва в източната и южната част на Украйна, покрай молдовско-украинската граница.

" Засега това е предполагаем сюжет, само че в случай че военните дейности продължат в югозападната част на Украйна и към Одеса, тогава, несъмнено, сме доста обезпокоени ", съобщи министър-председателят на Молдова Наталия Гаврилица в предаването " Fareed Zakaria GPS " на Си Ен Ен.

Русия нахлу в Украйна в края на февруари. След първичното проваляне в западната част на страната, Русия реализира обилни триумфи в източната част, в това число завладяването на основни градове в Луганска област.

Руските войски се надяват да завземат източната част на Донбас, индустриалното сърце на Украйна, и да си обезпечат сухопътен мост към Кримския полуостров. По този метод те ще получат достъп до Приднестровието - разколнически район, подкрепян от Русия, който се разгласи за самостоятелен след къс боен спор през 1992 година

" Ние сме доста обезпокоени, изключително като се има поради, че войските са на територията на сепаратисткия Приднестровски район ", сподели Гаврилица. " Правим всичко допустимо, с цел да поддържаме мира и стабилността и да подсигуряваме, че боевете няма да ескалират ".

Молдова е дребна страна с население от към 2,5 милиона души. До 1991 година тя е част от Съветския съюз, като се отделя от комунистическия блок по време на неговото раздробяване.

По време на войната в Украйна Молдова е приютила към половин милион украински бежанци, като е приела повече бежанци на глава от популацията от всяка друга страна.

Страхът на Молдова от съветско навлизане се ускори през март, когато изтече фотография, на която съдружникът на Путин и президент на Беларус Александър Лукашенко показва Молдова на бойна карта.

Гаврилица съобщи, че експанзията на Путин е основала " сложна обстановка " за други европейски страни, а освен за Молдова.

" Ако една страна може да стартира война за анексиране, без да се преценява с интернационалното право, то в този смисъл никой не е в сигурност ", сподели тя. " Мисля, че доста страни са обезпокоени. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР