Министър-председателят на Косово представи план за успокояване на напрежението в

...
Министър-председателят на Косово представи план за успокояване на напрежението в
Коментари Харесай

Премиерът на Косово представи пет стъпки за деескалация на напрежението

Министър-председателят на Косово показа проект за усмиряване на напрежението в обитаемата със сръбско болшинство северна част, който ще включва нови локални избори и съкращения на специфичната полиция, отстъпвайки пред натиска на основни западни поддръжници на неговата самостоятелност, съобщи " Ройтерс ".

Междувременно косовската полиция заяви, че е арестувала сърбин, разпознат от Прищина като уредник на офанзивите против мироопазващите сили на НАТО, които бяха ситуирани на север предишния месец на фона на поради в техния регион.

По време на интервенцията по задържането на Милун Миленкович трима служители на реда косовски албанци са били леко ранени, заяви министърът на вътрешните работи Джелал Свечла на страницата си във " Facebook ". Около 30 представители на мироопазващите сили и 52-ма сърби бяха ранени при конфликтите в края на предишния месец, откакто етническите албански кметове поеха длъжността си след локални избори. На тях изборната интензивност беше единствено 3.5%, защото сърбите, които образуват болшинството в района, бойкотираха вота. и Европейският съюз приканиха премиера Албин Курти да отдръпна кметовете, да отстрани специфичната полиция, употребена за назначението им, както и да поддържа съглашението от 2013 година за асоциация на самостоятелни сръбски общини в района.

Курти сподели, че " насилствените (сръбски) групи са изтеглени от територията на Косово (и следователно) наличието на косовски полицейски елементи в три общински здания ще бъде понижено ".

" Правителството на Република Косово ще се координира с всички участници и ще разгласи предварителни избори в четири общини на север ", съобщи Курти на конференция след среща с посланиците на Съединени американски щати, Италия, Франция, Германия и Англия, известни като Групата на квинтета.

Той добави, че е показал проекта си на пратеници на Европейски Съюз и Съединени американски щати и прикани за следваща среща сред сръбски и косовски публични лица в Брюксел.

Курти не сподели нищо за основаването на асоциация на сръбските общини, която да обезпечи по-голяма автономност на региона със сръбско болшинство. Той не желаеше да ползва съглашението, изтъквайки опасения, че то ще подтикне района да се стреми към обединяване със Сърбия.

Миналата седмица сръбският президент Александър Вучич прикани Косово да даде повече автономност на сърбите, преди да провежда нов избор.

Планът

Според косовския министър председател има пет стъпки, с цел да се реализира деескалация на напрежението в Северно Косово, показва Българска телеграфна агенция, базирайки се на косовски медии.

По информация на Косовското радио и телевизия, Курти е показал тези пет точки и пред висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел в телефонен диалог през вчерашния ден вечерта.

На първо място, господство на закона в северните елементи на Косово , което, по думите на Курти, значи изправяне пред правораздаването на тези лица, които са нападнали косовската полиция, КейФОР и публицистите.

Като втора стъпка Курти уточни незабавното отдръпване на " насилствените групи " от територията на Косово .

На трето място той сложи условието косовската полиция и мироопазващите сили на Европейски Съюз и НАТО в Косово ЕУЛЕКС и КейФОР да вършат обща оценка на сигурността (в Косово) на всеки 15 дни .

Четвъртата крачка е съгласуваност на косовското държавно управление с всички настоящи лица за образуване на нови избори на север в Косово и пета - неотложно завръщане на Косово и Сърбия към разговора с посредничеството на Европейски Съюз , който да подсигурява използване на постигнатото съглашение (за нормализация на връзките сред Косово и Сърбия от Охрид на 18 март - бел. ред.) и да провежда среща на високо ниво тази седмица.

Курти съобщи, че не е получил отговор от Жозеп Борел за допустима такава среща.

Премиерът на Косово разяснява и предлагането на албанския си сътрудник за проектостатут на Съюз на сръбските общини (ССО). Курти сподели, че би трябвало да бъде показан от Еди Рама на сръбския президент Александър Вучич като предложение за албанците в Прешевската котловина, тъй като негово (на Рама) и на Албания обвързване е да пази албанците, където и да се намират те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР