Министър-председателят на Косово Албин Курти постигна невъзможното в американската политика:

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти постигна невъзможното в американската политика:
Коментари Харесай

Как премиерът на Косово Албин Курти разгневи и САЩ и ЕС?

Министър-председателят на Косово Албин Курти реализира невъзможното в американската политика: консенсус сред демократи и републиканци.

За страдание на Курти (и на неговата страна), точката на единодушие сред тях е, че водачът на Косово е твърдоглав и на моменти необмислен политик, който подкопава взаимните американско-европейски старания за реализиране на трайно решение за мир сред Косово и Сърбия.

Вашингтон хвърли виновността за избухналото принуждение сред косовските управляващи и общностите със сръбско болшинство в северната част на Косово и се опита, към този момент безрезултатно, да го овладее с обществена рецензия.

Припомняме, че спорът, който визира бъдещия статут на сръбските области в Северно Косово и настояването на Прищина Белград най-сетне да признае суверенитета ѝ, излезе отвън надзор, откакто Сърбия арестува трима косовски граничари, а Косово затвори основния пропускателен пункт за Сърбия.

Критиците на Курти го упрекват, че е основал рецесията, като е изпратил паравоенни полицейски елементи и принудително е назначил за кметове в района косовски албанци, поради което сърбите бойкотираха локалните избори.

„ Имаме някои доста фундаментални въпроси по отношение на това дали можем да разчитаме на него като на сътрудник “, сподели този месец Кристофър Хил, дипломат на Съединени американски щати в Сърбия.

А неговия началник, държавния секретар Антъни Блинкен, написа туиит, в който сподели:

„ Остро осъждаме дейностите на държавното управление на Косово, които ескалират напрежението на север и усилват неустойчивостта. “

Ричард Гренел, който заемаше няколко висши външнополитически позиции по време на администрацията на Тръмп, в това число като специфичен делегат за мирните договаряния сред Сърбия и Косово сподели, че Курти е посочил на Байдън и европейците „ междинен пръст “.

Докато Гренел от дълго време е сериозен към Курти, ляв националист, чиито възгледи в никакъв случай не са съвпадали с тези на Тръмп, общественото неодобрение от страна на администрацията на Байдън беше извънредно забавно по няколко аргументи.

От една страна, Косово е обичан план на демократичните водачи, откогато някогашният президент Бил Клинтън управлява сполучливата акция на НАТО през 1999 година срещу  югославския водач Слободан Милошевич. Той бе в основата на изгонването на милиони хора от домовете им, при етническото пречистване на албанците от Косово. Много демократи гледат на Косово като на необичаен образец за сполучливо създаване на  нация по американски модел.

От друга страна, Хил е дипломатическа легенда на Балканите, служил в района от десетилетия. И най-важното – той е един от архитектите на Дейтънското съглашение, което постави завършек на войната в Босна през 1995 година Ако някой схваща мащаба на зловредното въздействие на Сърбия в целия район през годините, това е Хил. И въпреки всичко дипломатът-ветеран не остави никакво подозрение, че съгласно него в този случай Белград не е отговорен за ескалиралото напрежение.
Европейски Съюз също загуби самообладание с Курти
Дори Европейски Съюз, който ръководеше договарянията за „ нормализиране “ на връзките сред Сърбия и Косово, като причина за присъединението на двете страни към блока, загуби самообладание с Курти.

Миналата седмица Европейски Съюз съобщи, че стопира визитите на високо ниво в Косово, както и своето „ финансово съдействие “.

„ Въпреки нашите многократни апели, министър председателят Курти до момента не е съумял да предприеме решителни стъпки и дейности за деескалация на напрежението “, сподели представител на Съюза.
Курти против Вучич: Игра на взаимни обвинявания
Досега Курти не демонстрира предпочитание да отстъпи и упорства, че безапелационният отвод на Вучич да признае суверенитета на Косово и да се помири с действителностите от военното минало на Сърбия е отговорен за рецесията. Той твърди, че работи от принцип, а не от яд.

„ Мисля, че е значимо както за Европейски Съюз, по този начин и за Съединени американски щати, да кажат на господин Вучич да се отдръпна “, сподели Курти пред POLITICO в скорошно изявление.

Курти упрекна Вучич, че основава проблеми в Северно Косово, като поддържа „ фашистка милиция “ там, която съгласно него стои зад неотдавнашните офанзиви против косовски и албански публицисти и интернационалните мироопазващи сили.

Малцина биха оспорили, че Вучич, мощен водач с дълга история на антагонизиране на Запада посредством флирт както с Русия, по този начин и с Китай, е ангел. Някои западни критици подлагат на критика Вашингтон, че е застанал на страната на Вучич, тъкмо когато всеобщите митинги в Сърбия против все по-авторитарното му ръководство набират мощ.

Независимо от това, Сърбия остава мощ в района и както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз желаят да подсигуряват, че няма да навлезе още повече в областта на въздействие на Русия. Повечето западни наблюдаващи се съмняват в вероятностите за опозиция против Вучич, като се има поради какъв брой всеобхватна е станала властта му в Сърбия. Значението на Белград беше в допълнение очебийно през април, когато изминал документ от Пентагона разкри, че Сърбия се е съгласила да достави оръжие на Украйна, което страната обществено оспорва.

Въпреки че Сърбия се причисли към резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи Русия за   нашествието в Украйна, формалната й позиция е да остане неутрална в спора.

Но Вучич в никакъв случай не е бил безпристрастен, когато става въпрос за сърбите в Северно Косово, които наброяват към 50 000 души, разпръснати в четири общини. Докато той се пробва да потуши митингите вкъщи, Косово още веднъж се трансформира в потребен инструмент, с който да разсейва обществеността.

Много косовски сърби считат Вучич за собствен бранител. Наистина, по заповед на Вучич локалните поданици не участваха в последните общински избори. В резултат на това, четирима косовски албанци, единият от които получи единствено 100 гласа, бяха оповестени за спечелили. Решението на Курти да ги назначи принудително в действителност провокира неотдавнашните безредици в района.

Сърбите в Северно Косово споделят, че им е писнало от метода, по който са били третирани от държавното управление на Курти доста преди Вучич да им каже да бойкотират изборите. Тяхното главно неодобрение е поради наличието на „ специфичната полиция “, тежко въоръжени паравоенни формирования, които Курти изпрати в региона през 2021 година, поради спор по отношение на продължаващото потребление на сръбски регистрационни номера.

Местните гледат на спецполицията като на окупационна мощ, а поредност от разстрели на сърби тази година в допълнение утежни обстановката.
Страх от интеграцията
Сръбското неодобрение от държавното управление на Косово обаче е доста по-дълбоко. Прищина подозира, че локалните сръбски общности се пробват да се отделят. Дори 15 години откакто Косово разгласи самостоятелност от Белград, доста хора в региона не престават да получават държавни заплати и обществени помощи от Сърбия.

Структурата на публичните услуги в Косово, от просветителната система до опазването на здравето, е значително друга от тази в Сърбия и сърбите в Северно Косово настояват, че не желаят да се откажат от тях. Нещо повече, локалните сърби споделят, че централното държавно управление не е направило съвсем нищо по отношение на цялостното им консолидиране в косовското общество, изключително що се отнася до техния език и просвета.

„ Имаме неприятен опит с интеграцията до момента “, сподели Милица Андрич Ракич, началник на плана в New Social Initiative, самостоятелна изследователска група.

Основният проблем с продължаващите договаряния, сподели тя, е, че интернационалните старания за разрешаване на спора се концентрират върху Сърбия и Косово, а не върху локалните поданици.

„ Ние не сме в преговорния екип на Сърбия и не сме в екипа на Косово, само че все пак всички приказват за нас. Международната общественост се пробва да построи къща от покрива надолу, вместо от основата “, сподели Андрич Ракич.

Историята допуска, че тя има право. От десетилетие Европейски Съюз се пробва да контракти дълготраен мир сред Косово и Сърбия. През март висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че е сключил договорка след среща на върха в Северна Македония сред Курти и Вучич.

В подмяна на фактическото признание на Косово от Сърбия, Прищина се съгласи да одобри „ уместно равнище на самоуправление “ за сръбските общини в Северно Косово.
В рамките на седмици обаче всичко се провали. Западът упреква Курти, че е наложил казуса с кметовете в внимателен миг, давайки началото на бурните митинги в сръбските региони.

Във време, когато Съединени американски щати и Европа са съсредоточени върху оправянето с войната на Русия против Украйна, последното нещо, от което се нуждаят, е нов спор на континента. Това се крие зад опитите им да накарат Курти да отстъпи.

Независимо от това дали рецензиите към Курти са обективни, напрежението в Косово припомня за личните провали на Запада в района и опцията спорът да тлее години наред.

В понеделник Европейски Съюз изиска Курти и Вучич да пътуват до Брюксел за „ спешна среща “ или ще бъдат изправени пред „ рискови “ последствия.

До късно в понеделник нито един от водачите не се е съгласил да отиде.

*Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР