Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар изненадващо обяви, че подава оставка

...
Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар изненадващо обяви, че подава оставка
Коментари Харесай

Лио Варадкар изненадващо подаде оставка като премиер на Ирландия

Министър-председателят на Ирландия Лио Варадкар изненадващо разгласи, че подава оставка от поста си.

В прочувствено изказване пред медиите 45-годишният министър председател съобщи, че аргументите за отдръпването му са " както персонални, по този начин и политически ".

" Смятам, че един нов водач ще бъде в по-добра позиция, с цел да завоюва идващите избори. След 7 години на власт, не считам, че съм най-хубавият човек за този пост ", сподели още той.

Варадкар разгласи, че подава оставка, с цел да даде опция на " лоялните сътрудници и положителни другари " да получат допустимо най-хубав късмет за триумф на идните Европейски избори.

" На персонално равнище - за мен беше наслаждение да бъда министър председател. Но политиците са човешки същества и ние имаме своите ограничавания. Даваме всичко от себе си, само че в един миг не можем повече. И тогава би трябвало да си тръгнем ", споделя той.

Решението му пристигна няколко седмици след неуспеха на двоен референдум, с които държавното управление опитваше да прокара смяна в Конституцията.

Мнозинството от жителите на Ирландия не поддържа концепцията за разширение на дефиницията за семейство, тъй че тя да обгръща освен браковете, само че и " устойчивите съжителства ".

Още по-малка беше поддръжката за смяна на текста за централната роля на " живота на дамата в границите на дома " и " отговорностите на майките в дома " - параграф, който е отразявал политическото самопризнание за значимостта на грижите за семейството, поверени напълно на дамите при започване на 20 век.

Въпросният текст от 1937 година гласи, че " Държавата признава, че с живота си в границите на дома дамата дава на страната поддръжка, без която не може да се реализира общото богатство " и че " Затова страната ще поставя старания да подсигурява, че майките няма да бъдат принуждавани да работят заради стопански компликации, с което да неглижират своите отговорности вкъщи ".

Избирателната интензивност е била много по-ниска от нормалната.

Лио Варадкар беше водач на ръководещата партия в Ирландия от 2017 година насам и два пъти беше министър председател на страната сред 2017-2020 и 2022-2024.

Ирландия също е в режим на " ротационно " ръководство, което е част от съглашението на обединението.

Той беше първият хомосексуален министър-председател на Ирландия и съобщи своята полова принадлежност по време на акцията за узаконяване на еднополовите бракове през 2015 година

През 2018 той беше измежду водещите гласове в поддръжка на референдума за анулация на дотогавашната възбрана за аборти.

Лио Варадкар беше и най-младият човек, който е заемал позицията на държавен началник в Ирландия - едвам на 38 година той става министър председател за първи път.

Оставката му няма да задейства автоматизирани предварителни избори, само че основава съществено разтърсване пред Евроизборите през юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР