Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе обяви днес, че остава твърд

...
Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе обяви днес, че остава твърд
Коментари Харесай

Австралийският премиер е твърдо против съдебното преследване на Джулиан Асандж в САЩ

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе разгласи през днешния ден, че остава корав в позицията си против Съединени американски щати във връзка с правосъдното гонене против създателя на " Уикилийкс " Джулиан Асандж, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Асандж, който е австралийски жител, е в пандиза във Англия и се бори да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати, които желаят да го съдят по обвинявания в шпионаж.

Откакто лявоцентристката Австралийска лейбъристка партия завоюва парламентарните избори предходната година, държавното управление на нейния водач Албанезе отстоява позицията, че Съединени американски щати би трябвало да прекратят преследването на 52-годишния създател на " Уикилийкс ", който е от четири години в затвор в Лондон, до момента в който се бори против своята екстрадиция.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен реагира на австралийската позиция по време на визитата си Бризбън в събота с думите, че Асандж е упрекнат в " незаконно държание с извънредно огромна тежест ", след публикуването на набор от класифицирани документи на Съединени американски щати преди повече от десетилетие.

" Разбирам безпокойството и гледната точка на Австралия. Мисля, че е доста значимо нашите другари да схванат и нашите терзания по този въпрос ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати пред медиите.

" Всичко това продължи прекомерно дълго. Стига толкоз ", сподели през днешния ден на собствен ред австралийският министър председател.

Той разгласи пред медиите, че в обществените си мнения Блинкен значително е повторил мнението на държавното управление на президента на Съединени американски щати Джо Байдън по време на поверителни диалози с представители на австралийското държавно управление.

" Ние оставаме извънредно твърди в нашето мнение и нашите изказвания пред американското държавно управление и ще продължим в този дух ", добави министър-председателят на Австралия.

Асандж, чиято независимост е необятно обсъждана като инспекция на това до каква степен Австралия може да упражни въздействие върху държавното управление на Съединени американски щати, беше обсъждан на двустранната среща в Бризбън предходната седмица сред Блинкен и австралийската министърка на външните работи Пени Уонг.

Тя съобщи в събота, че австралийското предпочитание е обвиняването да " стигне до умозаключение ". Австралия остава раздвоена във връзка с това дали Съединени американски щати би трябвало да спре наказателното гонене на Асандж или да подписа с него съглашение, по силата на което той да се признае за отговорен.

Обвинителният акт против създателя на " Уикилийкс " е от 18 точки, като 17 са обвинявания в шпионаж, а едно - за хакване на база данни, по отношение на изявленията на стотици хиляди засекретени дипломатически и военни документи през 2010 година

Американските прокурори го уличиха, че е оказал помощ на анализаторката от американското военно разузнаване Челси Манинг да открадне през 2010 година класифицирани дипломатически телеграми и военни досиета, които са публикувани от " Уикилийкс " и надлежно е бил подложен в заплаха животът на доста хора. Австралийската позиция е, че има разлика сред метода, по който Съединени американски щати се отнася към Асандж, и този по отношение на Манинг.

Тогавашният президент на Съединените щати Барак Обама понижи присъдата на Манинг от 35 на 7 години, което докара до нейното освобождение през 2017 година

Откакто бе задържан през 2019 година за нарушение изискванията по гаранцията си в границите на друга правосъдна борба, Асандж е в строго охранявания затвор " Белмарш ".

Преди това той прекара седем година на територията на посолството на Еквадор в Лондон в опита си да избегне екстрадиция в Швеция, където трябваше да се изправи против обвинявания в обезчестяване и полово посягане. Швеция приключи следствието на половите закононарушения през 2019 година поради изтекла отминалост.

Миналата седмица братът на Асандж, Гейбриъл Шиптън, прикани Австралия да усили натиска върху Съединени американски щати.

" С всеки минал ден, в който американското държавно управление подценява мнението на австралийското общество за свободата на Джулиан, става от ясна по ясна действителната позиция на Австралия като американски съдружник ", сподели Шиптън, визирайки двустранния контракт за сигурност, подписан през 1951 година, отбелязва АП.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР