Министър-председателят Кирил Петков участва в Срещата на върха на лидерите

...
Министър-председателят Кирил Петков участва в Срещата на върха на лидерите
Коментари Харесай

Петков участва в Срещата на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани

Министър-председателят Кирил Петков взе участие в Срещата на върха на водачите от Европейския съюз и Западните Балкани, която се организира през днешния ден в Брюксел.

Българският министър председател срещна участниците във форума с вътрешнополитическата обстановка в страната, в това число и с дебатите във връзка с предлагането на Френското председателство за старт на договарянията за европейско участие на Северна Македония. Кирил Петков уточни, че в границите на днешния ден е планувано съвещание на парламентарната комисия по външна политика, която да разиска въпроса. Правителството чака решението на Народното събрание, акцентира министър-председателят.

Държавните и държавни ръководители на страните членки на Европейски Съюз потвърдиха недвусмислената си поддръжка за интеграцията на Западните Балкани и желанието за още по-тясно съдействие на фона на общите провокации, произлизащи от съветската експанзия против Украйна. Обсъдени бяха необятен кръг от геостратегически въпроси, в това число позициите по общата външна политика и политиката на сигурността на Европейски Съюз.

Премиерът Кирил Петков изрази признателност към френското изменничество и към ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за проведената среща. „ Днес се събрахме, с цел да потвърдим на най-високо ниво уговорката на Европейски Съюз към икономическата, политическата и обществената промяна на Западните Балкани, която е от извънредно значение за интеграцията на района в европейското семейство. Европейски Съюз постоянно е подкрепял своите най-близки съседи, в това число в сложни моменти, като да вземем за пример коронавирус рецесията. Няма различен район, който да се е възползвал в по-голяма степен от експертната и финансова поддръжка на Европейски Съюз “, съобщи българският министър-председател.

Той очерта редица сфери на съдействие, които биха могли да имат висока степен на добавена стойност за задълбочаването на двустранните връзки. В региона на енергетиката, Кирил Петков акцентира нуждата от довеждане докрай без никакво закъснение на изчезналата енергийна инфраструктура, която да подсигурява доставките в Югоизточна Европа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР