Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския

...
Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския
Коментари Харесай

Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Министър-председателят Кирил Петков ще взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет на 30 и 31 май в Брюксел. Европейските водачи ще обсъдят обстановката в Украйна и тематиките сигурност и защита, енергетика и продоволствена сигурност.

Държавните и държавни ръководители ще дискутират настоящите развития, свързани с съветската военна експанзия в Украйна и продължаващите дейности на Европейски Съюз в поддръжка на украинската страна. Предвижда се видеоконферентна връзка с украинския президент Владимир Зеленски.

Темата за сигурността и защитата ще бъде разисквана в подтекста на последващите дейности след Срещата на върха във Версай и Европейския съвет през март 2022 година Акцент ще бъде подложен върху методите за повишение на устойчивостта и отбранителния потенциал посредством вложения.

По тематиката енергетика, водачите ще обсъдят показания от Европейската комисия проект REPoweEU, целящ Европейски Съюз да стане във допустимо най-кратък период самостоятелен от съветски изкопаеми горива посредством повишение равнището на упоритост във връзка с възобновимите енергийни източници, енергийната успеваемост и диверсифициране на газовите доставки. По отношение на продоволствената сигурност, фокусът е върху нуждата от намаляване на резултатите от украинската рецесия върху световната продоволствена сигурност и подхванатите от Европейската комисия досега дейности.

За българското държавно управление от предпочитано значение е обезпечаването на енергийната сигурност посредством действителна диверсификация на източниците и маршрутите на доставки. Нарастващата геополитическа неустановеност заради обстановката в Украйна оказва осезаемо влияние върху енергийния бранш. Наред с рецесията с енергийните цени преустановяването на доставките на газ за България от Газпром износ./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР