Министър-председателят Кирил Петков се срещна в Министерския съвет с представители

...
Министър-председателят Кирил Петков се срещна в Министерския съвет с представители
Коментари Харесай

Кабинетът, работодателите и синдикатите се споразумяха за енергийните компенсации

Министър-председателят Кирил Петков се срещна в Министерския съвет с представители на работодателските организации и синдикатите.

В рамките на диалога беше реализирано единодушие за обезщетенията поради високите енергийни цени. За месеците май и юни размерът на поддръжката ще бъде 80% от цените на електрическата енергия над 200 лв/мвтч. До момента границата, над която се предвиждаше подкрепяне, бе 185.59 лв/мвтч. За природния газ се планува цялостно компенсиране на растежа над априлските цени.

Едновременно с тези краткосрочни ограничения ще бъдат готови законодателни решения, които да регламентират дълготраен механизъм за подкрепяне при нужда. Това ще обезпечи предвидимост за бизнеса при положение, че неустойчивостта на пазара продължи.

На брифинга в министерския съвет стана още ясно, че от 1 юли България ще получава в цялостен размер контрактуваното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. м. годишно, без значение дали междусистемната връзка Гърция – България е подготвена и влезнала в употреба. За задачата ще бъдат употребявани всички вероятни различни трасета.

На срещата в Министерския съвет участваха заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР