Министър-председателят Кирил Петков днес е на посещение в Република Северна

...
Министър-председателят Кирил Петков днес е на посещение в Република Северна
Коментари Харесай

След посещението в Скопие: Кирил Петков отчете два основни успеха

Министър-председателят Кирил Петков през днешния ден е на посещаване в Република Северна Македония. След извършените там срещи той приказва пред български публицисти късния следобяд.

Два съществени триумфа регистрира от визитата в западната ни съседка българският министър председател - изпратената от районен съд Македония нота до Организация на обединените нации, че името Северна Македония визира единствено страната, а не географската област, и действителната опция за стартиране до 60 дни на авиолиния сред София и Скопие.



В изпратената нота се оповестява, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че името се отнася за територията на страната и че тя няма никаква териториални искания, което отваря опция България да употребява късото име на страната - Северна Македония.

През идващите 30 дни ще бъдат конкретизирани детайлите за откриването на авиолинията София-Скопие, която би могла да проработи до 60 дни, уточни министър председателят. По думите му основаването ѝ би трябвало да има подобен модел, че да има и бизнес смисъл, което би могло да се реализира, да вземем за пример, в случай че бъде употребена като свързваща с полети от София към други дестинации.

До 60 дни Северна Македония ще изпрати и дипломат в България - самодеен, млад и бизнес фокусиран, уточни Кирил Петков. Северна Македония няма дипломат в България от 2020 година.

Направен е и календарът на срещите сред петте работни групи, като координацията на работата им ще бъде реализирана от Министерството на външните работи, уточни Петков. Срещите ще бъдат един път месечно, тъй че на практика всяка седмица ще заседава по една работна група.

"Съдбата на страните ни зависи от нас. Когато доверието е база и резултатите ще са по-бързи ", сподели Кирил Петков пред български публицисти след срещите му с премиера Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски.

Двамата министър председатели са се заели персонално да наблюдават успеваемостта на работата на работните групи, като една от тях - двустранната историческа комисия, ще заседава по-често.

"Очаквам да ни осведомят за това, за което са се разбрали, а не за това, за което не са ", сподели Петков в отговор на въпрос разговаряли ли са с Ковачевски за смяна на състава на комисията, която повече от година работи безуспешно.

Правата на жителите на Северна Македония с българско съзнание ще бъде главен приоритет, удостовери Кирил Петков, изразявайки убеденост, че езикът на омразата ще бъде преодолян.

Няма никакви опасности от наказания от страна на Съединени американски щати поради позицията на България за Република Северна Македония, сподели Петков. Нарече появилите се спекулации подправени вести.

"Винаги сме мислили, че от някоя велика мощ зависи нашата орис, това не е по този начин, стига толкоз. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което през днешния ден имаме не е функционалност от нещо друго, истината, че тези няколко дни дадоха този резултат за развиване на добросъседството ", разгласи Петков.

По-рано денем стана ясно, че администрацията на президента Джо Байдън не обмисля наказания против българското държавно управление. Това удостовери представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс в позиция, публикувана от американското посолство у нас.

„ Съединените щати мощно поддържат присъединението на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от изгода за всички страни в района. Администрацията на президента Байдън не обмисля наказания против българското държавно управление и сме уверени, че държавните управления на Северна Македония и България са поели по пътя на градивния разговор, което ще помогне да се разрешат навреме техните разлики. Оценяваме мощния интерес на Конгреса на Съединени американски щати по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна съгласуваност с Конгреса по тази тема”, излиза наяве от позицията на Прайс.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР