Министър-председателят каза, че ще въведе извънредно законодателство, за да гарантира,

...
Министър-председателят каза, че ще въведе извънредно законодателство, за да гарантира,
Коментари Харесай

Какво представлява Европейският съд по правата на човека и защо той превъзхожда британското правосъдие?

Министър-председателят сподели, че ще вкара изключително законодателство, с цел да подсигурява, че проектът му може да се реализира, и призна, че държавното управление към момента може да бъде изправено пред съд провокации от Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), той даде обещание: „ Няма да разреша на непознат съд да блокира тези полети. “

Първоначалният проект на държавното управление да транспортира незаконни имигранти до Руанда беше блокиран от Европейски съд по правата на човека през юни 2022 година, откакто издаде разпоредби по отношение на спецификата на обособени случаи.

Sky News преглежда по какъв начин работи Европейски съд по правата на човека и за какво решенията му имат преимущество пред тези, взети в английските съдилища.

Произход

Европейска конвенция за правата на човека поражда след Втората международна война.

Дори преди края на войната, през 1943 година, Уинстън Чърчил предлага Съвет на Европа, който да подсигурява, че континентът в никакъв случай няма да вижте още веднъж типовете несправедливости, които разрешиха на нацистите да завладяват Германия и по-късно да наложат фашизъм на целия континент.

Изображение: Уинстън Чърчил беше измежду първите, които предложиха Съвет на Европа да пази правата на хората на континента. Снимка: AP

След успеха на съдружниците, Обединеното кралство и 10 народи, взели участие във войната, плюс Ирландия, се събраха през 1949 година, с цел да образуват Съвета на Европа, група, натоварена със задачата да пази правата на индивида, демокрацията и ръководството на правото в Европа.

Една от първите му задания беше да сътвори документ, който дефинира правата, на които хората би трябвало да се радват в тази нова Европа - Европейската спогодба за правата на индивида.

Но то трябваше да бъде подкрепено, тъй че от това се появи Европейският съд по правата на индивида, правосъден орган, който да постанова решения по отношение на това дали страните са нарушили правата на обещано лице.

Той беше и е централен за метода, по който Съветът на Европа беше основан, че страните членки би трябвало да съблюдават конвенцията, а оттова и решенията на съда.

Оттогава Съветът на Европа се разрасна и в този момент включва 46 страни, в това число доста отвън европейските Съюз.

Единствените европейски страни, които не са в съвета - и затова не подлежат на решенията на Европейски съд по правата на човека - са Русия, Беларус и Ватикана, макар че Светият трон, както е прочут още Ватикана, е „ страна наблюдаващ “, което значи, че може да бъде поканена да взе участие в полемики.

Русия беше член в продължение на 26 години, само че беше изхвърлена през март след нахлуването в Украйна.

Изображение: Европейски съд по правата на индивида в Страсбург. Снимка: AP

Ако Обединеното кралство не харесва решенията на съда, не може ли просто да напусне?

Суела Брейвърман - която беше уволнена като вътрешен министър в понеделник - повтори апелите на други депутати от торите защото тя сподели, че Обединеното кралство би трябвало да напусне заповедта на Европейски съд по правата на човека за възкръсване на схемата за Руанда.

Досега, откогато беше основана, единствено една страна, друга от Русия, е напуснала Съвета на Европа - и затова към този момент не е станала предстои на Европейски съд по правата на човека - и това беше Гърция през 1969 година

По това време Гърция беше претърпяла боен прелом и беше премахнала демокрацията. Това го сложи в несъгласие с правилата на Съвета. Гърция имаше риск да бъде изхвърлена, в случай че не се беше отдръпнала.

Обединеното кралство има право да се отдръпна на доктрина и с цел да го направи, всичко, което би трябвало да направи, е да уведоми генералния секретар. Тогава ще би трябвало да изчака до идната финансова година, с цел да напусне.

Но Обединеното кралство е подписало Споразумението от Разпети петък, което изисква според интернационалното право да ползва Европейската спогодба за правата на индивида в Северна Ирландия.

Това също би било сеизмично събитие - за страна, която е основала орган за правата на индивида като Съвета, да го напусне единствено заради правосъдно решение против него.

Какво има в спогодба?

Наред с нарушаванията на човешките права, случили се по време на Втората международна война, бруталността, осъществена в комунистическия изток, също изигра роля при оформянето на конвенцията, изключително откакто повече членове се причислиха към Съвета на Европа.

Конвенцията се основаваше на Всеобщата декларация за правата на индивида, която беше призната от зараждащата се Организация на обединените народи през 1948 година

В основата й беше гарантирането на правилото на демокрацията, с всички права, залегнали в него - доста от английските и френските обичаи - ориентирани към гарантиране на ефикасното действие на една демократична страна.

Той се състои от 18 члена и 15 протокола, които обезпечават отбрана на хората против нечестните и несправедливи дейности на страната или евентуално други лица посредством страната.

Статиите са главните права, които държавите-членки би трябвало да дават. Протоколите бяха добавени по-късно, някои от които станаха наложителни, а други се насърчаваха.

Статиите включват правото на: живот, независимост, сигурност, обективен развой, цялост на персоналния живот, свободно изложение, събиране и отбрана от изтезания и иго.

Сред протоколите са: отбрана на имуществото; правото на образование; право на присъединяване в свободни, секрети избори; право на свободно придвижване; правото да не бъдеш дискриминиран; и ограничението и премахването на смъртното наказване.

Обединеното кралство не е утвърдило протокол 4, който дава правото на свободно придвижване и овакантяване на страна, не разрешава експулсирането на жители, дава правото на влизане в страна и не разрешава груповото експулсиране на чужденци. Това се дължи на опасения, че визира законодателството за английското поданство във връзка с правата на английски жители (отвъд океана) да живеят в Обединеното кралство.

Как работи съдът?

Заседаващ в Страсбург, съдът има 46 съдии – по един за всяка от нациите в Съвета на Европа – всеки от които служи за деветгодишен мандат.

Британският арбитър е Тим Айке, роден в Германия QC и специалист по интернационално право за правата на индивида.

Регистрираните случаи се разпореждат на фигура, наречена арбитър докладчик, който взема решение дали случаите са възможни, според от това дали дават отговор на лист от критерии.

Като цяло, множеството каузи ще се гледат от камара от седем съдии, в случай че делото не повдига съществени въпроси по отношение на тълкуването на Европейска конвенция за правата на човека, което значи, че ще се гледа от Голямата камара от 17 съдии.

След като обещано решение бъде постановено бъде взето, то се предава на група, наречена Комитет на министрите, формиран от външните министри на всяка държава-членка, от които се чака да изпълнят решението.

Съдът няма пълномощия да постанова смяна в закони, избрани от Народното събрание на дадена страна - Комитетът на министрите следи процеса, посредством който държавите-членки трансформират своите закони, само че той не може да бъде прибавен.

Следователно, има многочислени случаи на страни, които не съблюдават решения, или правните последствия от решенията.

През 2015 година, до момента в който към момента беше член на Съвета на Европа, Русия одобри закон, който й разрешава да анулира решения на Европейски съд по правата на човека.

Други страни съдилищата от време на време слагат под подозрение приложимостта на решенията на Европейски съд по правата на човека в национални условия.

Изображение: Съдиите в Европейския съд по правата на индивида имат деветгодишен мандат, като тези от Франция (вляво) и Украйна (вдясно). Снимка: AP

Проблеми със съда

През годините държавното управление на Обединеното кралство имаше доста конфликти със съда, защото хората тестваха използването на английския закон и по какъв начин той взаимодейства с конвенцията.

Това докара до преформатиране на английското законодателство, като правосъдните решения бяха интегрирани в правосъдната процедура в съответните елементи на Обединеното кралство.

Британски политици постоянно подлагаха на критика решенията на Европейски съд по правата на човека, само че Англия и децентрализираните народи като цяло ги съблюдават.

Едно, което държавното управление отхвърли да приложи обаче, беше правото на гласоподаване на пандизчиите, което през 2005 година съдът сподели, че би трябвало да се ползва за Обединеното кралство. Форма на компромис беше реализирана през 2017 година, когато на тези с краткотраен лиценз беше предоставено право на глас.

Друг проблем е, че с разширението на Съвета на Европа броят на случаите, регистрирани в съдът набъбна експоненциално.

Към 31 декември 2021 година имаше 70 150 дейни молби, чакащи да бъдат разпределени, само че 24% от тях бяха от Русия.

Откакто съдът беше образуван, той е постановил решения по 24 511 каузи (до края на 2021 г.), а през 2021 година е издал 1005 решения по малко над 3000 молби. До 1995 година той е издал единствено 895 решения от основаването на съда.

Изображение: През последните години огромен брой от решенията на Европейски съд по правата на човека засягат Русия, като това във връзка с Алексей Навални през 2018 година, което дефинира съветските управляващи “ многократните арести на водача на опозицията бяха политически стимулирани. Снимка: AP

От миналогодишните правосъдни решения съвсем половината се отнасят до Русия, Украйна и Румъния, като общо 84% от решенията са против държави-членки.

Броят на заведените каузи докара Обединеното кралство до да предложи спомагателен протокол (номер 15) към конвенцията, ориентиран към реформиране на способността на съда да ръководи броя на молбите. Тя беше призната предходната година.

Европейска конвенция за правата на човека и Европейският съд

Голяма част от объркването по отношение на Европейска конвенция за правата на човека идва от съществуването и решенията на Европейския съд (ЕС)..

Разликата е, че Съдът на Европейски Съюз се ползва единствено в Европейския съюз. Той на процедура е висшият съд на Европейски Съюз и дава отговор за произнасянето по въпроси от правото на Европейски Съюз, което включва Хартата на главните права на Европейския съюз (CFREU).

Двете се припокриват значително, само че CFREU има спомагателни права, които се ползват единствено в страните от Европейски Съюз и едно от тях е правото на леговище.

За разлика от Европейска конвенция за правата на човека обаче, не е допустимо лицата да апелират пред Съда на Европейска общност за вероятни нарушавания на CFREU като част от законодателството на Европейски Съюз.

Както може да се чака, защото всяка страна от Европейски Съюз също е подписала Европейската спогодба за правата на индивида, Европейска конвенция за правата на човека се преглежда като най-малък стандарт, съгласно който би трябвало да работят всички държави-членки на Европейски Съюз.

Никоя страна не е ставала член на Европейски Съюз, без да е била първа членка на Съвета на Европа.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР