Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния

...
Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния
Коментари Харесай

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. В предлагането до президента Румен Радев министър председателят изиска Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, предаде .

 

Според доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, когато за едно лице липсва политически консенсус, постоянно се стига до такова решение.

 

„ В момента Съединени американски щати проучват резултата от глобите „ Магнитски ” и не се знае по кое време идващият пакет ще бъде наведен в деяние. Новият претендент за поста се е потвърдил като посланик ”, посочи той.

 

Военния специалист Васил Данов сподели, че не познава Димитров, само че има положителни усещания от експертизата и политическата стойност на Митов.

„ Смяната, въпреки и незабавна, е потребна за българската външна политика.

Имаме доста образци, в които служебни министър председатели и министри са останали на поста и в постоянното държавно управление. Смятам, че тази промяна е поръчка за бъдеща по-нататъшна кариера на Даниел Митов като постоянен външен министър ”, каза Данов.

 

Политологът и интернационален анализатор Мартин Табаков добави, че главната функционалност на служебния министър на външните работи ще бъде да провежда и управлява изборите в задграничните ни посолства. „ Митов се е потвърдил като умел посланик и ще се оправи ”, сподели още Табаков.

 

Анализаторите разясниха и ескалацията на напрежението в Близкия изток. Васил Данов съобщи, че Нетаняху се нуждае от героични ограничения, с цел да резервира властта си в Израел.

 

Според Мартин Табаков Нетаняху е в комплицирана обстановка. „ Това, което обявиха от режима в Техеран е, че те не биха инициирали нов удар по Израел, в случай че не бъдат обект на нов подобен от страна на Тел Авив ”, сподели той.

 

Искрен Иванов добави, че президентът на Израел в внимателно състояние, защото в единия миг може да изгуби поддръжката на своите съдружни сътрудници, а в идващия - и поддръжката на Съединени американски щати. „ Американският президент постоянно споделя: Ние заставаме зад Израел, само че в никакъв случай не споделя, че застава зад Нетаняху ”, разяснява още Иванов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР