Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде сред официалните гости на тържественото

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде сред официалните гости на тържественото
Коментари Харесай

Борисов отива в Истанбул за откриването на новото летище, което събра очите на цял свят

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде измежду формалните посетители на тържественото разкриване на третото летище в Истанбул, оповестяват от пресслужбата на турския президент, съобщи Блиц. Церемонията ще се организира в понеделник, 29 октомври, точно на националния празник на Република Турция.

Датата е паметна - на този ден преди 95 години Ататюрк афишира в Анкара създаването от останките на рухналата Османска империя на нова, парламентарна турска република, обърната към полезностите на Запада.

Сред поканените са президентите на Албания, Косово, Македония, Молдова и Сърбия, както и емирът на Катар. От балканските водачи в Истанбул ще гостува и министър председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Преди тържествата в Истанбул Ердоган и политическите водачи, както и началникът на турския общоприет щаб ще поднесат венци пред гробницата на Ататюрк в Анкара съгласно държавния протокол. 

Новото летище на Истанбул се прави оценка като най-голямото и най-модерното оборудване, свързващо Изтока и Запада по въздух.   Простира се върху повърхност от 76,2 кв. км и е с потенциал 150 млн. пасажери годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за прекосяване с електронни карти, 3267 осведомителни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери.

Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с потенциал за 500 самолета. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР