Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на
Коментари Харесай

Борисов не одобри дискредитирането на строителите, но призова за качество в изпълнението на проектите

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на Камарата на строителите в България. Той уточни, че не утвърждава линията за дискредитиране на бранша, само че прикани за качествено осъществяване на плановете, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет.

По време на диалозите представителите на сектора обявиха, че съблюдават всички европейски стандарти при строенето на пътища и приканиха за поддръжка против риториката за дискредитиране на строителния отрасъл.

На срещата взе участие и министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

Както е известно през днешния ден от Камарата на строителите проведоха митинг, като задачата е да се опълчват против намеците за некачествено осъществяване на планове - нещо, което съгласно тях се внушава от политически сили като Българска социалистическа партия.

По-рано през днешния ден представители на строителния отрасъл се срещнаха с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и президента Румен Радев.

Работна група от депутати - експерти в строителния отрасъл от всички политически сили да приготви промени за рационализиране на законодателството и облекчение работата на строителния бизнес ще предложи ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева. В нея ще влязат и представители на Министерство на регионалното развитие. Това разгласи тя пред публицисти след среща с представители на Строителната камара, които внесоха отворено писмо и подписка от към 60 хиляди подписа.

Не се колебая в качеството на тяхната работа, съобщи Караянчева и заявява поддръжка за българските строители като акцентира, че секторът има забележителен % в икономическия напредък у нас. В сектора са заети над 200 души, всеки има семейство, т.е. над 600 000 души се изхранват от строителния отрасъл, цитира статистика тя. Затова ръководителят на Народното събрание осъжда всеки опит за дискредитация на българските строители и тяхната работа в страната и в чужбина.

Искаме да спре използването ни за евтини популистически трикове, с които по някакъв метод някой желае да си направи елементарен пиар, сподели на собствен ред Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България. От сектора се притесняват, че това ще редуцира финансовите средства от Европа.

Да се спре политическото говорене и да не се приказва без обстоятелства за нашия бизнес, помоли още той. И посочи, че има поради съответна опозиционна политическа мощ. Обяснението, съгласно Терзиев, са идните избори.

Преди срещата си с Цвета Караянчева, той изясни, че са нужни промени в Закон за обществените поръчки и Закон за устройство на територията като, да вземем за пример, да се опираме на най-ниската цена. Допреди три години цените бяха ужасно ниски, когато определяш цената въз основата на минал интервал и предстоящ, когато ще е назад, ще бъде неправдива цена. Ние желаеме по този начин да бъде променено, че всяка цена да бъде вярна за интервала, в който се извършва, както и да не е пределна цена, изясни представителят на строителния бизнес.

Председателят на камарата беше безапелационен, че изказванията за корупция в сектора и то за 40 на 100 от случаите са изрично безпочвени. И удостовери, че у нас се строи като цяло най-евтино в Европа /до два-три пъти/ и не по-лошо - пътища, жилищни здания, водни цикли и др.обекти.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР