Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин
Коментари Харесай

7 язовира скъсаха стени - премиерът изпрати трима министри

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев , на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се срещнат със обстановката, породена от изобилните дъждове.

Според разпореждането на премиера, те би трябвало да предложат и спомагателни ограничения за преодоляване на последствията от бедствието.

Около 17 часа министрите ще бъдат в региона на свлачището на Автомагистрала „ Тракия”, с цел да инспектират работата на поддържащата компания, която се е заела с разчистването на свляклата се земна маса.

След това ще отидат в Камено, което е едно от най-силно засегнатите от бедствието обитаеми места.

7 язовира в Бургаско скъсаха стени

Седем каскадни язовира са със скъсани стени в Бургаска област. Четири са в община Бургас, един в Айтос и два в община Карнобат.

Направени са актове на техните стопани и са издадени наставления. Това заяви на конференция в Бургас регионалният шеф на Бургаска област Вълчо Чолаков по отношение на бедственото състояние региона поради проливни дъждове.

Чолаков обясни, че язовирите са под 50 000 кубика, не са включени в листата с рисковите водни складове, защото не могат да основат огромна приливна вълна.

Няма заплаха от преливане на двата огромни язовира в селата Ясна поляна и Ново Паничарево, положението им все още е положително.

Какво е настоящото положение в региона

Най-малко четири са жертвите на потопа в Бургаска област. Възрастен мъж се е удавил в наводненото бургаско село Полски извор. По-късно стана ясно, че има починали хора и в селата Ливада и Равнец, предава бТВ.

В с.Черни връх има жена в неопределеност. Тя е подала сигнал на телефон 112, само че в този момент избавителните екипи не могат да я открият. Има и други хора, с които все още няма връзка.

77 души са поискали да бъдат евакуирани от наводнените си домове. 8 екипа пожарникари са на терен. В избавителните дейности са се присъединили и водолази, тежка техника, верижна машина " Амфибия ".

В Камено е оповестено бедствено състояние, в Бургас на този стадий то е отчасти.

Зам.-кметът на Камено Георги Георгиев сподели, че половината от жителите на 12-хилядната община са блокирани от водното злополучие. Те са на мрачно и под вода, която е толкоз висока, че табелите на някои от селата не се виждат. Има и отнесени мостове.

Екипи на общината и полицията обикалят язовирите и досега не са разкрили скъсана стена. Жители на Равнец обаче настояват, че са били наводнени от водоем в с.Трояново. Съмнения в сходна посока изрази и кметът на Бургас Димитър Николов.

Деретата по реките са били почистени.

В разследване на проливните дъждове са се образували високи приливни талази, които са залели пътища и жилищни постройки в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково, Черни връх. Пострадали са и елементи от кварталите на Бургас „ Меден Рудник”, „ Горно Езерово” и „ Долно Езерово”.

В Константиново има сигнал за удавени животни.

В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, тъй като цялото обитаемо място е под вода. /Марица.бг

тагове министър председател трима министри бургаско
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР