Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на еднодневно посещение в Прищина по

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на еднодневно посещение в Прищина по
Коментари Харесай

Бойко Борисов пристигна в Прищина

Министър-председателят Бойко Борисов дойде на еднодневно посещаване в Прищина по покана на президента на Косово Хашим Тачи, съобщи Агенция " Фокус ". В рамките на визитата Бойко Борисов ще организира среща с косовския президент, на която ще бъдат разисквани опциите за задълбочаване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а също и гарантирането на мира и сигурността в района.

В телефонен диалог, извършен предходната седмица, Борисов дискутира с президента на Косово идната среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се организира в София на 17 май в подтекста на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В известие, оповестено в обществената мрежа " Facebook " след диалога, Тачи разгласи, че е планувана среща с министър-председателя на България за " съгласуваност, обвързвана с двустранните връзки и евроатлантическия дневен ред ".

Други тематики, които ще бъдат наранени в границите на полемиките в Прищина, са плановете за инфраструктурна и цифрова съгласуваност сред шестте страни от Западните Балкани (Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина) и Европейския съюз.

Освен с Тачи, в програмата на визитата на Бойко Борисов в Прищина са планувани също диалози с премиера на Косово Рамуш Харадинай, както и с Наталия Апостолова, началник на делегацията на Европейски Съюз в Косово. В Прищина министър-председателят е придружаван от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Посещението на Бойко Борисов в Прищина е на фона на изразеното от някои страни противоречие с наличието на представители на Косово на срещата на върха на Европейски Съюз за Западните Балкани в София, което заплашва да попречва форума месец преди провеждането му.

Събитието е централно за шестмесечния интервал на ротационното председателство на България на Съвета на Европейски Съюз, защото страната ни сложи главен акцент на работата си върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Република Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, които не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово, усложняват правенето на взаимното изказване след срещата на 17 май, така наречен Софийска декларация. Първият й план бе прегледан от посланиците на страните-членки на Европейски Съюз в края на месец март.

Участието на Косово в срещата на върха в София провокира острата реакция на испанския министър-председател Мариано Рахой. Медиите в иберийското кралство даже оповестиха, че водачът на кабинета в Мадрид е декларирал на българския си сътрудник, че Испания ще бойкотира срещата на високо ниво, в случай че на нея бъде поканен косовският президент Тачи.

Преди броени дни обаче президентът на Косово разгласява формалната покана за присъединяване в срещата на върха в София, подписана. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР