Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията

...
Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Няма да пипаме данъците

Министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

[Министерски съвет] " Ние налозите нямаме да пипаме – това е най-хубавата среда. Инвестиции и непоклатимост – това е, което сочат кредитни организации, ние ще държим прогнозируеми налози до края. " Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на годишния бал на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Изказването на премиера е в отговор на предлагането да се вкарат по-ниски ставки по Данък добавена стойност за обособени артикули като храни и медикаменти. Идеята в началото беше подхвърлена от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски предходната седмица, когато след евроизборите той се появи в Народното събрание за пръв път от над две години. Изказването му все още не докара до съответни оферти от страна на Движение за права и свободи, само че пък даде тласък на Българска социалистическа партия. От думите на депутата Весела Лечева във вторник стана ясно, че идната седмица Българска социалистическа партия ще внесе в Народното събрание предложение за диференцирани ставки на Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и детските храни - концепция, която опозицията предложи и предходната година, само че беше отхвърлена.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Точни калкулации няма, само че по груби сметки на " Капитал " по-ниски ставки за храни и медикаменти биха довели до загуби за бюджета от към 1 милиарда лева

Данъци и щипка популизъм

" Мислиме да внесеме план за свалянето на ДДС-то на хляба, тъй като това е огромен проблем, на 5%, за медикаментите да помислиме и безвъзмездни детски градини... и за книгите ", сподели Делян Пеевски, който бе определен за евродепутат, само че се отдръпна и ще остане български депутат.

Идеята наподобява е амбицирала още веднъж депутатите от Българска социалистическа партия, които предишният септември предложиха аналогична смяна, само че тогава беше отхвърлена от останалите партии с претекстовете, че e популистка. Във вторник обаче депутатът от Българска социалистическа партия Весела Лечева съобщи, че идната седмица опозицията ще внесе в Народното събрание предложение за диференцирани ставки на Данък добавена стойност за хляба, медикаментите и детските храни.

Ще мине ли

От думите на Бойко Борисов във вторник излиза наяве, че ГЕРБ застават твърдо срещу евентуални промени на данъчната система. Според него конкуренцията на партиите да създадат безвъзмездна дадена стока ще докара до прелом. " Безплатното за едни, значи по-високи налози за други ", съобщи Борисов.

Диференцираните ставки по Данък добавена стойност за обособени артикули се ползват в доста страни от Европейски Съюз. В Германия да вземем за пример се ползва общоприетата ставка по Данък добавена стойност от 19% и понижена ставка от 7% на някои артикули като цветя и растения, кратковременен престой в хотели, книги. В България обаче бюджетът разчита в по-голяма степен на приходите от индиректен налог поради ниските ставки за физически лица и компании. Съответно понижението ще би трябвало да се компенсира – с понижаване на разноските в дадена сфера или повдигане на различен налог. В предаването " Преди всички " на " Хоризонт " финансистът Любомир Дацов да вземем за пример предизвестява, че понижение на ставките по Данък добавена стойност ще докара до вреди за бюджета, които ще бъдат понесени от междинната класа.

Други чести рецензии са, че понижението на ставката по Данък добавена стойност на дадена стока може да не докара до съразмерно понижение на цената. А преференциите за един бранш могат да доведат до вълна от претенции и от други.

На процедура обаче всичко това може да няма значение, в случай че задоволително партии харесат по какъв начин звучи концепцията поради идните локални избори. Засега единствената парламентарна мощ, която публично е срещу диференциране на Данък добавена стойност, е ръководещата ГЕРБ, а съдружните й сътрудници не са се изказвали по тематиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР