Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка

...
Министър-председателят Бойко Борисов и главният изпълнителен директор на Световната банка
Коментари Харесай

Борисов открива форум на правителството и СБ за регионалната интеграция на Балканите


Министър-председателят Бойко Борисов и основният изпълнителен шеф на Световната банка ще открият през днешния ден конгрес, който слага началото на самодейност в поддръжка на районната интеграция на Западните Балкани, оповестиха от държавната пресслужба.

На конференция в Националния замък на културата по покана на българския министър председател ще бъдат косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместител министър-председателят и министър на външната търговия и стопански връзки на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума ще взе участие и комисарят за европейската политика за съседство и договаряния за разширение Йоханес Хан.

Във фокуса на дебатите сред водачите на Западните Балкани ще бъдат опциите за усилване на европейската интеграция в района и реализацията на общи инфраструктурни планове, какъвто е един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Бъдещето на Коридор №8

Една от тематиките, която сигурно ще бъде наранена, е кулоар №8. Той би трябвало да свърже България с Албания през Македония.

По време на неотдавнашните си диалози със Зоран Заев в Струмица, състояли се на 23 ноември, министър председателят Борисов съобщи, че Коридор №8 ще свърже Европа с Азия. Той го съпостави с пълноводна река, по която ще минават артикули и хора. Надявам се през идващите години градежът на Коридор №8 да стане необратим, съобщи тогава той. „ Интересът за финансиране е доста огромен, тъй като всички виждат, че той може да се осъществя... Това е тематика, която е несъмнено, че ще стане, тъй като е осъзната от всички... Направено е много по трасетата на Коридор №8 като отчуждаване. При повече напън и обезпечено финансиране планът може да се реализира “, сподели в Струмица Борисов.

На срещата в София от македонска страна, с изключение на министър председателят Заев ще взе участие и вицепремиерът, отговарящ за икономическите въпроси Кочо Ангюшев. Преди идването си в София той съобщи: „ За какъв бизнес, за какъв продан на артикули и капитали можем да приказваме, когато от Скопие от София или от Скопие до Тирана за 200 км губиш 5 часа “.

В Република Македония, която се намира в центъра на Коридор №8, от години се работи интензивно по плана. Скопие със средства от държавния бюджет построи пътя Гостивар-Кичево през Мавровската планина. Работи се и по правите Охрид-Кичево – един магистрален път, който е пред привършване и Гостивар-Тетово. Страната е поела ангажимент към Световната банка и с построяването на 60 км от правата Куманово-Крива Паланка. В Македония разчитат, че след подписването на контракта за добросъседство с България на 1 август 2017 година, евтини европейски заеми, благодарение на които Коридор №8 ще стане действителност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР