Министър-председателят Бойко Борисов бе отличен със специалната награда Факла на

...
Министър-председателят Бойко Борисов бе отличен със специалната награда Факла на
Коментари Харесай

Борисов стана първият чуждестранен лидер, отличен с Факла на свободата

Министър-председателят Бойко Борисов бе отличен със специфичната премия „ Факла на свободата “ на Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство (НКПЕЕ). НКПЕЕ е американска неправителствена организация, чиято съществена функционалност е подкрепяне на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.


Българският министър председател стана първият задграничен водач, почетен с оценката, което досега е било присъждано само на американски жители с изключително огромни заслуги и лидерски качества в региона на интернационалните връзки и правата на индивида, в частност отбрана на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето руско пространство.

До този миг премията, която датира от 1991 година, е връчвана на представители на Конгреса и Сената на Съединени американски щати, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в региона на предотвратяването и битката с антисемитизма.

Министър-председателят Бойко Борисов получи премията от ръководителя на Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство Даниел Рубин, който е прочут водещ бранител на еврейската общественост. НКПЕЕ е измежду най-хубавите сътрудници на България в Съединени американски щати дружно с Американския еврейски комитет и “B’nai B’rith International ”.

При удостояването с премията министър председателят Борисов означи, че страната ни интензивно работи с българската и международната еврейска общественост.

„ Но това, което в никакъв случай няма да забравим и предаваме на нашите деца, е спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи в България, по времето на Втората международна война - невиждан акт и демонстрация на гражданска храброст на нашия народ, на Българската православна черква, на видни наши общественици и интелектуалци “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред Даниел Рубин.

Премиерът напомни, че във връзка Националния ден на спасението на българските евреи и удостояване паметта на жертвите на Холокоста на 10 март т. година Столичната община и Организацията на евреите в България „ Шалом ” проведоха шествие под надпис „ Заедно за България, дружно за Европа “. Към него се причислиха високопоставени водачи на Световния еврейски конгрес, както и ръководителят на българското Народно заседание и министърът на външните работи.

„ Чрез шествието българското общество сподели неотстъпчивост към нетолерантността и речта на омразата, към ксенофобията и всички форми на расизъм “, уточни министър председателят Борисов. По думите му нашият народ постоянно се е противопоставял и ще продължи да се опълчва на всички опити за антисемитски прояви.

На срещата на министър-председателя с представителите на Националната коалиция в поддръжка на евразийското еврейство участваха също посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и посланикът на Държавата Израел - Йорам Елрон.

В рамките на диалога министър председателят Борисов очерта, че българското държавно управление поредно работи за градивно надграждане на откритото стратегическо партньорство със Съединени американски щати и за реализиране на съответни измерими резултати в основни области. Такива сфери са сигурността и защитата, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките сред народите.

„ Основна цел на напъните ни за усилване на двустранното икономическо съдействие със Съединени американски щати е привличането на нови директни американски вложения “, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

По време на срещата министър председателят Борисов подчертава също, че България отдава дължимото огромно значение на връзките си с Държавата Израел като политическият разговор сред двете страни се развива непрестанно във възходяща линия, в дух на взаимно доверие, съдействие и другарство.

„ А награди като днешната удостоверяват, че както в предишното, по този начин и в бъдещето оставаме мощно свързани, с цел да посрещаме по-лесно международните провокации “, уточни министър председателят Борисов.

Министър-председателят бе безапелационен, че оценката „ Факла на свободата “ е премия за целия български народ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР