Министър-председателката на Великобритания Лиз Тръс се ангажира да запази и

...
Министър-председателката на Великобритания Лиз Тръс се ангажира да запази и
Коментари Харесай

Лиз Тръс: Победите на Украйна са източник на вдъхновение

Министър-председателката на Англия Лиз Тръс се ангажира да резервира и даже да усили през 2023 година военната помощ на кралството за Украйна, съобщи Франс прес, като означи, че Тръс е на първото си пътешестване в чужбина като държавен глава - за Общото заседание на Организация на обединените нации.

Часове след погребението на кралица Елизабет Втора Лиз Тръс отпътува за Ню Йорк, където стартира Общото заседание на международната организация - конгрес, който тя счита да употребява, с цел да препотвърди уговорката на Обединеното кралство към Украйна на фона на съветското настъпление.

В официално съобщение Тръс уточни, че страната й счита през 2023 година да резервира и даже да надвиши размера на военната помощ за тази година - 2,3 милиарда английски лири (2,6 милиарда долара).

" Победите на Украйна през последните седмици са източник на ентусиазъм ", съобщи Лиз Тръс, откакто при контранастъпление украинските сили си върнаха територии, окупирани от съветските войски. 

" Ето моето обръщение към украинците: Обединеното кралство и отсега нататък ще стои зад вас на всеки стадий. Вашата сигурност е наша сигурност ", сподели тя.

Дебютът ѝ на интернационалната сцена ще обезпечи на Лиз Тръс и опцията да беседва на следващия ден с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в миг, когато договарянията за огромно комерсиално съглашение с Щатите (особено мечтано от Лондон след Брекзита), по нейно лично самопризнание са в мъртва точка. 

" В момента не се водят никакви договаряния със Съединени американски щати и не чакам да стартират в кратковременен или средносрочен проект ", уточни тя пред публицисти в самолета на път за Ню Йорк.

Освен Украйна с президента на Съединени американски щати ще бъдат разисквани енергийната рецесия и ситуацията в Северна Ирландия, което е в политически застой поради наредбите от интервала след Брекзита в английската провинция.

Очаква се Лиз Тръс да беседва също с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  и с френския президент Еманюел Макрон, откакто отхвърли през лятото да съобщи дали Франция е " другарска " или " враждебна " страна за Обединеното кралство. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР