Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предупреди днес пленен в

...
Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предупреди днес пленен в
Коментари Харесай

Нова Зеландия предупреди пленен в Сирия свой гражданин да не се чака помощ от нея

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предизвести през днешния ден покорен в Сирия собствен съотечественик, включил се към групировката "Ислямска страна ", да не се надява на каквато и да било помощ от страна на новозеландските управляващи, съобщи Франс прес.

Четиридесет и две годишният Марк Тейлър, който се намира в кюрдски затвор, описа пред австралийската социална телевизия Ей Би Си, че е прекарал пет години в редиците на ИД, само че през декември предходната година е избягал, след което се предал на кюрдските сили, защото ситуацията станало нетърпимо.

"Нямаше храна, нямаше пари и съвсем никоя от главните услуги към този момент не функционираше. Самият аз бях в огромно усложнение, трябваше да взема решение и то беше да отпътува ", сподели той.

Тейлър получи прозвището "сгафилия джихадист " през 2015 година, когато разгласява поредност туитове в поддръжка на ИД, само че беше не запомнил да дезактивира геолокализирането си, разкривайки мястото, само че което се намираше. Пред австралийската телевизия той сподели, че поради гафа си прекарал 50 дни в затвор на джихадистката формация.

В пропагандно видео на ИД той изгори новозеландския си паспорт и призоваваше "да се подхващат интервенции " в Нова Зеландия и Австралия, напомня Агенция Франс Прес.

Джасинда Ардърн през днешния ден съобщи, че страната не може да окаже никакво подпомагане на Тейлър, защото той е арестуван на територия, където Уелингтън няма дипломатически представител. Тя сподели, че не знае за него нищо повече от публикуваното в медиите.

"Нова Зеландия напълно ясно съобщи, че новозеландци не трябва да отпътуват за Сирия. Нещо повече - известно е, че е нелегално да се включваш и биеш в терористична организация, както направи Марк Тейлър ", съобщи министър-председателката, представена от ДПА.

При все това тя означи, че Тейлър не може да бъде лишен от новозеландската си народност, защото няма двойно поданство. "Ние несъмнено ще спазим интернационалното право, съгласно което не можем да превърнем никого в апатрид ", сподели Ардърн.

Тейлър обаче ще би трябвало самичък да откри метод да стигне до страна, където Нова Зеландия има консулско посланичество - нещо, което в настоящето му състояние ще е мъчно осъществимо, предизвести тя.

Ако Тейлър успее да се върне в страната, той евентуално ще бъде съден съгласно антитерористичното законодателство, сподели новозеландският министър на правораздаването Андрю Литъл. /

Bumbling jihadi’s #Kiwi problem #JacindaArdern says a #NewZealand national Islamic State recruit #MarkTaylor who encouraged terror attacks in Australia & NZ will struggle to return home

I agree, allow hm to experience Middle East quarters for a whilehttps://t.co/QWVAPLphEn
— ken (@coolrunning2009) 4 март 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР