Министър-председателите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

...
Министър-председателите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

В Тел Авив откриха паметник, посветен на спасяването на българските евреи

Министър-председателите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху откриха монумент, отдаден на спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта през 1943 година

„ Този монумент има своя брат-близнак в София. Днес беше възобновена една историческа правдивост. Това не е резултат на ексцентрична концепция. В слагането на два идентични паметника в столиците на България и Израел има бездънен смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, дружно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители ", сподели българският министър-председател при откриването на монумента. Той уточни, че този акт е бил неосъществим във времената на най-ожесточените нацистки опити за заличаване на еврейското население, само че с помощта на Българската православна черква, съвестта и смелостта на видни български политици и общественици, и на българските жители, които намерено и изрично са се противопоставили на депортирането на 48 000 български евреи, спасението се е случило.

„ Днес второ и трето потомство български евреи, жители на Израел, а и на България, са оня мост на другарство и поддръжка, които вършат междудържавните ни връзки неповторими и сърдечни ", сподели министър-председателя Бойко Борисов и добави, че през днешния ден в Израел живеят повече от 100 000 евреи, потомци на тези 48 000 български евреи.

Бойко Борисов приключи своето изявление с увереност, че би трябвало да се работи за добруването на двата народа и прикани българските евреи, живеещи в Израел когато се скарат или спорят за нещо, тъй като имаме тази линия в българския темперамент - да идват на паметника, да се сдобрят. По-добри от нас за себе си, като братя няма, сподели в умозаключение българския министър-председател.

В своето изявление израелският министър-председател Бенямин Нетаняху посочи, че евреите в никакъв случай не не помнят същинските си другари. Той уточни, че в тези мрачни времена само българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова той бе безапелационен, че евреите в никакъв случай няма да не помнят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този метод са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Паметникът, отдаден на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на проектант Момчил Цветков. Той е еднакъв с монумента, повдигнат през 2016 година до Народното събрание на Република България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава респект към паметта на техните спасители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР