Министър-председател Кирил Петков потвърди ангажимента на страната ни да приеме

...
Министър-председател Кирил Петков потвърди ангажимента на страната ни да приеме
Коментари Харесай

Петков потвърди ангажимента от 2024 г. да приемем еврото

Министър-председател Кирил Петков удостовери уговорката на страната ни да одобри еврото до две години. В изявление за интернационалната организация " Блумбърг " в сряда Петков съобщи, че преходът от българския лев към еврото би трябвало да се третира деликатно и изисква пълномащабна осведомителна акция.

Индикативната дата за приемане на еврото е 1 януари 2024 година. Тя бе закрепена още от кабинета " Борисов 3 " и не бе променена от двете служебни държавни управления на Стефан Янев. Ангажиментът бе записан и в съдружното съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

" Аз съм бизнес човек, произлизам от бизнес средите и изцяло разбирам изгодите от еврозоната. Знам, че  няма преводни такси, което е значимо, в случай че бизнесът ви е експортен. Знам, че рисковата награда за страната ще се намали. Така че - да, ние сме решени да спазим тази дата. Това, което би трябвало да се направи и за което ясно приказва финансовият министър e, че това не може да стане внезапно. Трябва да подготвим и създадем огромна осведомителна акция, тъй че да избегнем проблеми, сходни на тези, които през днешния ден виждаме с имунизациите. При слаба връзка и опит за наложително налагане постоянно се появява риск от политически брожения, които не биха намерили почва при добра осведоменост. Така че, да, ние безспорно сме ангажирани с датата 1 януари 2024 г. Разбираме икономическите изгоди от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, само че би трябвало деликатно да подходим към връзката и по тази причина би трябвало да стартираме овреме. Това е част от нашия проект – да не сервира изненади и да беседваме с всички заинтригувани страни за практичната страна на нещата. Например за какъв интервал ще би трябвало да има отчетност и в евро, и в лв. в кварталното магазинче. Какъв е подобаващият интервал? Доколко ще има счетоводни проблеми за дребния бизнес? ", разяснява министър председателят.

По думите му влизането в еврозоната не основава действителна инфлация. Леко повишаване съгласно Петков от 0.3% може да дойде основно от закръглянето на цените Министър-председателят също уверява, че страната ни ще размени лв. с еврото при закрепения от валутния ръб курс от 1.955 лева за 1 евро.

От изявлението му излиза наяве, че през 2022 година бюджетът ще завърши с към 4% недостиг, само че в годината предхождаща влизането в еврозоната - 2023 година - дефицитът ще подхожда на Маастрихстките критерии и ще се до 3 на 100.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР