Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн.

...
Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово50 млн.
Коментари Харесай

Прибираме добра реколта от грозде

Министър Порожанов откъсна първата чепка в чирпанското село Могилово

50 млн. лв. има за лозаро-винарския бранш, откриват новата стратегия на 16 октомври



Очакваме добра годишна продукция от грозде тази година, с добра захарност. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов, който откъсна първата чепка за откриването на гроздобера в чирпанското село Могилово. На събитието участваха още Красимир Коев – шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното, агрономи и технолози от района.
Церемонията стартира в 11.30 часа в лозовия масив на винарска маза „ Мидалидаре Естейт ". Детски отбор " Чирпанлии " зарадва гостите с осъществяванията си, а отец Иван отслужи специфичен водосвет за благодат в прибирането на гроздето.
Порожанов изясни, че тазгодишната годишна продукция няма да е по-лоша от миналогодишната, макар проблемите с градушките и наводненията. „ Там, където нямаме покритие на противоградната система, имаше масиви, които пострадаха. Имаше и наводнени лозя - по един или различен метод това се отрази на самите насаждения от позиция на рандеман. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана доста по-лек ", изясни министърът.
По думите му, изкупните цени са сред 60-80 ст. " Разбира се, всяко грозде е друго като вид и качество. Така че цените зависят и от това ", разясни министърът.
Той заяви, че сред 150 и 160 хиляди тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона ще се употребяват за ракия. От 50 - 60 хиляди тона се подготвя оцет във винарните. Има и експорт - годишно от България излизат към 10-20 хиляди тона.
Лозята у нас са близо 600 хиляди дка, като 55% от тях са червени сортове, а 45% са бели и десертни. „ Винарският бранш е измежду водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-много в преработката, само че и в реализацията. Имаме над 266 лицензирани мазета, други сред 15 и 18 са в развой на подготовка. Очакваме последователно и гладко надграждане във винения бранш. Не можем да разширяваме масивите от позиция на рестриктивните мерки, които са дадени в границите на Европейския съюз, тъй като България има квота за лозята и варианти до 1% нарастване на година ", изясни министър Порожанов. За преструктуриране на бранша през идващите 4 години са планувани 50 млн. лева, а до няколко дни наредбата ще бъде показана за публично разискване. Новият програмен интервал стартира от 16 октомври. През последната година на предишния в региона на лозарството са финансирани 150 плана.
Порожанов сподели още, че в новата лозарска стратегия, по гледище на сектора, е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните награди.
Управителят на " Мидалидаре естейт " Александър Алексиев пък съобщи, че във връзка с преработката на гроздето във вино не могат да си разрешат никакви неточности, а технологията им е от най-съвременните. 95% от виновността на " Мидалидаре " са за вътрешния пазар, а 5% са за износ. Домакините отглеждат към 15 сорта лозя върху 1540 декара и обезпечават работа на близо 200 индивида. Те чакат да преработят към 450 тона грозде - две трети от реколтата им. Останалата една трета от продукцията им е за обмен.
Само в Старозагорска област има 23 300 дка, от които 1 300 са с десертни сортове. Работят и първите 7 мазета за произвеждане на биовина от масиви, при които се ползват напълно екологични стандарти. Продукцията им отива най-много за Германия, разясниха домакините. Те демонстрираха първата си продукция на пенливо вино, създадено по обичайната за региона на Шампан технология. Общо 1 800 са бутилките, приготвени с набраното през 2014 година грозде, които ще бъдат осъществени напълно на родния пазар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР